Menu

Oznaczenie alergenów i ilości śladowych

Oznaczenie alergenów  na etykiecie – co się zmieniło?

Wraz z wejściem w życie Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności, nazwa alergenu powinna być w szczególny sposób wyróżniona  na etykiecie – np. za pomocą innego rodzaju i stylu czcionki lub przy użyciu pokreślenia. Dotyczy to 14 najczęściej występujących alergenów pokarmowych. Także w przypadku produktów HiPP obowiązujące przepisy są wprowadzane w życie tak szybko, jak to możliwe.

Ilości śladowe – co to oznacza?

Oprócz wskazówki dotyczącej alergenów, na niektórych opakowaniach znajdziesz także  - zazwyczaj obok listy składników – informację, że produkt może zawierać śladowe ilości danego składnika.  Ta informacja jest podawana przez producenta dobrowolnie. Oznacza to, że mimo wszelkiej staranności  w całym procesie produkcji, nie można całkowicie zapobiec przeniknięciu minimalnych, śladowych ilości alergenu do produktu. Przykładowo, Pierwsze Ciasteczka HiPP BIO produkowane są bez użycia jajek, sezamu i orzechów. Jednocześnie w tym samym zakładzie produkcyjnym surowce te są przetwarzane. Dlatego też nie można w 100% wykluczyć braku jakiejkolwiek zawartości śladowych ilości tych składników w Pierwszych Ciasteczkach HiPP BIO.  

W wielu przypadkach u osób uczulonych nie występuje reakcja na możliwe śladowe ilości alergenu. Jednak próg tolerancji, powyżej którego może pojawić się reakcja alergiczna, jest kwestią indywidualną. Jeżeli u Twojego maluszka  po spożyciu najmniejszych ilości alergenu występują objawy gwałtownej alergii, powinnaś zwrócić szczególną uwagę na informację o śladowych ilościach danego składnika, jaka podana jest na etykiecie.  

Producenci często używają różnych określeń na poszczególne alergeny, co u konsumenta może powodować dezorientację i brak pewności odnośnie tego, jakiego konkretnie alergenu dotyczy informacja. Orzechy włoskie, orzeszki ziemne, migdały itp. zwyczajowo określane są mianem „orzechów”, jednak z botanicznego punktu widzenia do kategorii orzechów należą tylko orzechy włoskie i laskowe.

Na etykietach produktów HiPP możesz znaleźć informację, że produkt może zawierać śladowe ilości orzechów – pod tym pojęciem kryją się jednak również także inne produkty, które zwyczajowo nazywane są orzechami (np. migdały). Natomiast zawsze osobno wymienione są orzeszki ziemne – jest to bowiem składnik, który często powoduje silne reakcje alergiczne.

W przypadku dalszych pytań zachęcamy do kontaktu z Serwisem dla Rodziców HiPP.

Przejdź do formularza kontaktowego

Rozporządzenie PE i Rady (UE) nr 1169/2011

Zostało wydane przez Komisję Europejską  i ma na celu uregulowanie kwestii jednolitego oznakowania produktów spożywczych na terenie Unii Europejskiej. Dzięki temu konsument powinien przy zakupie produktu mieć pełną i klarowną informację odnośnie produktu.

Informacje, takie jak wartości odżywcze, pochodzenie składników czy zawartość alergenów, podane są w bardziej przejrzysty i wyczerpujący sposób.

14 najczęściej spotykanych alergenów pokarmowych:

  • Zboża zawierające gluten (pszenica, żyto, orkisz, jęczmień , owies, kamut) i ich odmiany hybrydowe oraz  produkty pochodne
  • Orzechy (migdały, orzechy włoskie, orzechy laskowe, nerkowce, orzechy macadamia, orzechy pekan, orzechy brazylijskie,  pistacje)
  • Skorupiaki
  • Jajka
  • Ryby
  • Orzeszki ziemne
  • Soja
  • Mleko
  • Seler
  • Gorczyca
  • Ziarno sezamu
  • Mięczaki
  • Łubin
  • Dwutlenek siarki, siarczyny

Wyszukiwarka: żywienie 0 -1