Alergeny pokarmowe i ilości śladowe – jak znaleźć i jak interpretować oznaczenia na etykietach produktów dla dzieci?

Alergia pokarmowa u niemowlaka i dziecka zmusza rodziców do dokładnego czytania etykiet wszystkich dań, słoiczków i przekąsek podawanych maluchowi. To właśnie na nich znajduje się lista alergenów pokarmowych i ich śladowych ilości, które możemy znaleźć w danym produkcie dla dzieci. Dowiedz się, jak wyglądają oznaczenia alergenów na etykiecie i gdzie znaleźć je w przypadku produktów HiPP.

Alergia pokarmowa u niemowlaka i dziecka – co może ją wywołać?

Alergia pokarmowa u niemowlaka pojawia się w sytuacji, kiedy organizm malucha, a konkretnie jego układ odpornościowy, nieprawidłowo reaguje na zjedzenie jakiegoś produktu, zwanego alergenem. Objawy alergii pokarmowej u dziecka mogą być bardzo nieprzyjemne (np. wysypka, kichanie i katar, biegunka, swędzenie skóry), dlatego rodzice powinni unikać kontaktu malucha z alergenami wywołującymi niepożądane reakcje.

Jak rozpoznać alergeny pokarmowe? Zwykle konieczne jest przeprowadzenie u dziecka specjalnych testów alergicznych, które dadzą nam odpowiedź na pytanie, co dokładnie je uczula. Alergenem pokarmowym może być niemal każdy produkt spożywczy. Niektóre substancje uczulają dość często, dlatego eksperci stworzyli listę najczęstszych alergenów pokarmowych.

Lista alergenów pokarmowych – „winowajcy” alergii u niemowlaka

Wśród wszystkich produktów spożywczych, eksperci wyszczególnili 14 najczęściej spotykanych alergenów pokarmowych. Należą do nich:

  • Zboża zawierające gluten (pszenica, żyto, orkisz, jęczmień, owies, kamut) i ich odmiany hybrydowe oraz produkty pochodne

  • Orzechy (migdały, orzechy włoskie, orzechy laskowe, nerkowce, orzechy macadamia, orzechy pekan, orzechy brazylijskie, pistacje)

  • Skorupiaki

  • Jajka

  • Ryby

  • Orzeszki ziemne

  • Soja

  • Mleko

  • Seler

  • Gorczyca

  • Ziarno sezamu

  • Mięczaki

  • Łubin

  • Dwutlenek siarki, siarczyny.

Oznaczenia alergenów pokarmowych na etykiecie – jak je znaleźć?

Na producentach żywności spoczywa obowiązek oznaczania alergenów na etykietach ich produktów. Wynika on z Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności, które ma na celu uregulowanie kwestii jednolitego oznakowania produktów spożywczych na terenie Unii Europejskiej. Dzięki temu konsument przy zakupie produktu otrzymuje pełną i klarowną informację odnośnie do jego składu.

Od wejścia w życie Rozporządzenia nr 1169/2011, nazwa alergenu musi być w szczególny sposób wyróżniona na etykiecie – np. za pomocą innego rodzaju i stylu czcionki lub przy użyciu pokreślenia. Dotyczy to 14 najczęściej występujących alergenów pokarmowych.

Alergeny na etykiecie – jak wybierać słoiczki dla dzieci i niemowląt z alergią pokarmową?

W przypadku produktów HiPP, wspomniane przepisy zostały wprowadzane w życie tak szybko, jak to tylko było możliwe. Obecnie na etykietach wszystkich słoiczków dla dzieci i niemowląt oraz innych naszych produktów spożywczych dla maluchów znajdują się jasne i czytelne informacje o alergenach.

Ważne dane, takie jak wartości odżywcze, pochodzenie składników czy zawartość alergenów w produktach dla dzieci i niemowląt HiPP, podane są w bardziej przejrzysty i wyczerpujący sposób. Wszystkie najczęstsze alergeny pokarmowe oznaczone są w składzie produktów pogrubioną czcionką. Tuż pod listą składników znajduje się też informacja o zawartości glutenu (ZAWIERA GLUTEN) lub jego braku (Produkt bezglutenowy). Mamy tam również wzmiankę o śladowych ilościach innych alergenów występujących w danym produkcie.

Dzięki temu rodzice mogą wybierać w pełni bezpieczne słoiczki dla dzieci, wolne od alergenów, a nawet ich śladowych ilości.

Orzechy – „problematyczne” alergeny na etykiecie produktów dla dzieci

Producenci często używają różnych określeń na poszczególne alergeny, co u konsumenta może powodować dezorientację i brak pewności odnośnie do tego, jakiego konkretnie alergenu dotyczy informacja. Orzechy włoskie, orzeszki ziemne, migdały itp. zwyczajowo określane są mianem „orzechów”, jednak z botanicznego punktu widzenia do kategorii orzechów należą tylko orzechy włoskie i laskowe.

Na etykietach produktów HiPP możesz znaleźć informację, że produkt może zawierać śladowe ilości orzechów – pod tym pojęciem kryją się jednak również także inne produkty, które zwyczajowo nazywane są orzechami (np. migdały). Natomiast zawsze osobno wymienione są orzeszki ziemne – jest to bowiem składnik, który często powoduje silne reakcje alergiczne.

Ilości śladowe alergenów pokarmowych – co to oznacza?

Oprócz wskazówki dotyczącej alergenów, na niektórych opakowaniach znajdziesz także - zazwyczaj obok listy składników – informację, że produkt może zawierać śladowe ilości danego składnika.  Ta informacja jest podawana przez producenta dobrowolnie. Oznacza to, że mimo wszelkiej staranności w całym procesie produkcji, nie można całkowicie zapobiec przeniknięciu minimalnych, śladowych ilości alergenu do produktu.

Przykładowo, Pierwsze Ciasteczka HiPP BIO produkowane są bez użycia jajek, sezamu i orzechów. Jednocześnie w tym samym zakładzie produkcyjnym surowce te są przetwarzane. Dlatego też nie można w 100% wykluczyć braku jakiejkolwiek zawartości śladowych ilości tych składników w Pierwszych Ciasteczkach HiPP BIO.

Śladowe ilości alergenów pokarmowych – czy mogą wywołać reakcję alergiczną?

W wielu przypadkach u osób uczulonych nie występuje reakcja na możliwe śladowe ilości alergenu. Jednak próg tolerancji, powyżej którego może pojawić się reakcja alergiczna, jest kwestią indywidualną. Jeżeli u Twojego maluszka po spożyciu najmniejszych ilości alergenu występują objawy gwałtownej alergii, powinnaś zwrócić szczególną uwagę na informację o śladowych ilościach danego składnika, jaka podana jest na etykiecie.  

W przypadku dalszych pytań zachęcamy do kontaktu z Serwisem dla Rodziców HiPP.

Przejdź do formularza kontaktowego

Czytaj także:

Słoiczki dla dzieci i niemowląt HiPP – przewodnik po etykietach

Poradnik