…bo organizm niemowlęcia jest niezwykle wrażliwy i dlatego jakość ma tu wyjątkowe znaczenie. To, czym karmisz swojego maluszka, ma ogromny wpływ na jego zdrowie i rozwój w przyszłości. Jeżeli zależy Ci na najlepszym, czystym produkcie dla Twojego dziecka, to innymi metodami niż metody ekologiczne go nie uzyskasz – mówi Stefan Hipp, który sam prowadzi gospodarstwo ekologiczne i jednocześnie z pełnym przekonaniem wytwarza żywność dla niemowląt BIO.
…bo warto wybierać produkty BIO, które zostały stworzone w oparciu o wiedzę i ugruntowane doświadczenie. Wytwarzanie żywności BIO wymaga ogromnego zaangażowania i długofalowej pracy - to, co wartościowe, opiera się na solidnych podstawach, które budowane są latami.
…bo to najbliższe naturze. W rolnictwie ekologicznym stosuje się wyłącznie naturalne metody upraw!
…bo wytwarzanie żywności BIO zaczyna się już od doboru lokalizacji pól uprawnych, obejmuje także rygorystyczne kontrole gleby, a także stosowanie ziaren, które nie są wcześniej zaprawiane chemicznie.
…bo przy uprawie istnieje całkowity zakaz stosowania syntetycznych środków chemii rolnej do oprysku i nawożenia roślin.
…bo produkty ekologiczne są wolne od składników modyfikowanych genetycznie (GMO).
…bo chów odbywa się zgodnie z poszanowaniem dobrostanu zwierząt, zgodnie z wymaganiami gatunku, a do żywienia zwierząt stosuje się roślinne pasze ekologiczne.
…bo tylko produkty ekologiczne posiadają certyfikat wystawiany przez niezależne instytuty, po przeprowadzeniu kontroli potwierdzających prawidłowość procesów na każdym etapie i zachowanie wszystkich zasad opisanych w Rozporządzeniu Unii Europejskiej dot. rolnictwa ekologicznego. Jego dowodem jest specjalne unijne logo rolnictwa ekologicznego na etykiecie.