Ryby są cennym składnikiem diety – w większości krajów europejskich normą jest podawanie ich również niemowlętom.
Zaleca się regularne spożywanie ryb, gdyż dostarczają one organizmowi wielu wartościowych składników odżywczych. Ryby morskie są bogate w jod - jest on niezbędny do prawidłowego funkcjonowania tarczycy i ważny dla zdrowego rozwoju niemowląt. Tłuste ryby morskie, jak np. łosoś, są źródłem cennych kwasów Omega-3, które mają istotny wpływ na rozwój mózgu i komórek nerwowych.
Ponieważ nawyki żywieniowe kształtują się na wczesnym etapie rozwoju, ważne jest, aby już w wieku niemowlęcym przyzwyczajać dziecko do spożywania wartościowych posiłków – w tym również ryb.
Dlatego też asortyment HiPP obejmuje dania z rybą, przeznaczone dla niemowląt w różnym wieku. Zaleca się, aby dziecko spożywało rybę 1-2 razy w tygodniu – obiadki warzywno-rybne HiPP stanowią więc doskonałą propozycję urozmaicania menu malucha.
Także niemowlęta zagrożone alergią mogą na etapie rozszerzania diety otrzymywać rybę. Według zaleceń ekspertów, dzieci podatne na alergię i dzieci zdrowe powinny spożywać posiłki uzupełniające o takim samym składzie. Istnieją nawet wskazania, wedle których spożywanie ryb w pierwszym roku życia może zapobiegać wystąpieniu alergii.