Jak prawidłowo przewozić jedzenie dla dziecka?

Rodzice, chcąc dawać swoim pociechom to, co najlepsze, z uwagą wybierają smaczne, zdrowe i wartościowe produkty dla niemowląt i dzieci. Jednak nawet doskonałe, ekologiczne jedzenie dla dziecka może nie nadawać się do spożycia, jeśli nie będzie prawidłowo transportowane i przechowywane. Poznaj zasady bezpiecznego przechowywania i przewożenia mleka modyfikowanego, przekąsek, słoiczków i dań dla dzieci, które przydadzą Ci się podczas wyjazdu do rodziny, na urlop, a nawet przy cotygodniowych zakupach.

Przewożenie jedzenia dla niemowlaka samochodem – bezpieczny transport dań dla dzieci

W bagażniku samochodu temperatura może sięgać nawet 40°C. Dlatego przy przewożeniu żywności musisz zachować szczególną ostrożność.

Na szczęście, sporo produktów HiPP jest odpornych na wysoką temperaturę i bez obaw możesz je przewozić w swoim samochodzie. Są to np.:

Dania zawierające warzywa lub mięso są wrażliwe na wysoką temperaturę, dlatego zwracaj uwagę na to, aby nie przewozić ich w temperaturze powyżej 40°C. Lepiej umieścić je w części dla pasażerów, gdzie działa klimatyzacja i jest dobra cyrkulacja powietrza.

Przed dłuższą podróżą warto wcześniej schłodzić słoiczki z daniami dla dzieci, a następnie umieścić je w lodówce turystycznej. Zapakuj je tak, aby nie przewróciły się w czasie jazdy (możesz owinąć papierem). Wygodne do transportu będą też całe, fabrycznie zapakowane zgrzewki słoiczków dla dzieci. Do dwóch lub trzech słoiczków powinnaś mieć łatwy dostęp, by móc nakarmić dziecko w czasie podróży.

Produkty dla dzieci w samolocie – jak najlepiej je przewozić?

Dania dla dzieci możesz przewieźć w bagażu podręcznym lub rejestrowanym. Słoiczki zapakuj do sztywnej, odpornej na uderzenia walizki (idealna będzie plastikowa). Dla pewności owiń je papierem lub zapakuj w szczelne, plastikowe torebki.

Mleko modyfikowane również możesz zabrać na pokład samolotu. Zaopatrz się w gotowe mleko dla niemowląt w buteleczkach lub przygotuj kilka butelek z odmierzoną porcją mleka, a kiedy dziecko zgłodnieje - poproś załogę o ciepłą wodę.

Przed wylotem ustal z przedstawicielem linii lotniczych, jaką ilość żywności dla dziecka możesz zabrać na pokład samolotu. Na wszelki wypadek weź kilka słoiczków dla dzieci do bagażu podręcznego. Jeśli Twoja walizka zaginie, będziesz mieć przy sobie jedzenie dla dziecka na pierwsze posiłki po przylocie.

Jak przechowywać i sprawdzać przydatność żywności dla niemowląt w trakcie urlopu?

Przechowywanie jedzenia dla dziecka w hotelu, apartamencie lub wynajętym domku może być nieco problematyczne, zwłaszcza jeśli nie masz dostępu do lodówki. Jednak na to też są sposoby. Poznaj je i dowiedz się, jak sprawdzić, czy dany produkt dla niemowląt nadaje się do spożycia.

Słoiczki dla dzieci – naciśnij na wieczko

Słoiczki przechowuj zawsze w temperaturze niższej niż 30°C. Zanim podasz jedzenie dziecku, sprawdź, czy opakowanie jest oryginalnie zamknięte. Jeżeli w słoiczku nie ma próżni, bo dostało się do niego powietrze, w żadnym wypadku produkt nie nadaje się już do spożycia. Można to sprawdzić, lekko naciskając wieczko – jego środek powinien być wklęsły i nie może uginać się pod naciskiem. Ze względów bezpieczeństwa zaleca się, aby nie używać produktu, którego wieczko jest lekko wypukłe. Dodatkowo przy pierwszym otwarciu słoiczka słychać wyraźne kliknięcie.

Przeczytaj także: Słoiczki dla dzieci - jak je wybierać, przechowywać i przygotowywać?

Otwarte słoiczki i inne gotowe dania dla dzieci bezwzględnie przechowuj w lodówce. Jeśli nie masz jej w swoim wakacyjnym lokum, wybieraj słoiczki o mniejszej pojemności, a niezjedzoną porcję (niestety) wyrzucaj.

Gotowe dania dla dzieci w miseczkach – szczelne, znaczy bezpieczne

Zasady przechowywania gotowych dań w miseczkach są takie same jak te opisane dla słoiczków. Aby upewnić się, że znajdująca się w nich żywność dla dzieci nadaje się do spożycia, sprawdź szczelność opakowania, odwracając je folią do dołu i lekko ściskając ścianki. Jeśli zawartość wycieka na zewnątrz, nie należy używać produktu.

Przekąski dla dziecka i niemowlaka – to zależy!

Sposób przechowywania przekąsek dla dziecka będzie zależał od ich rodzaju.

Owocowe musy w tubkach i deserki dla niemowląt są odporne na wysoką temperaturę. Jeśli jednak wybierzesz musy owocowo-warzywne, lepiej trzymaj je w zacienionym miejscu, gdzie termometr nie wskazuje więcej niż 40oC.

Suche przekąski dla niemowlaka, np. chrupki zbożowe lub wafelki ryżowe HiPP możesz przechowywać w dowolnej temperaturze. Po otwarciu opakowania unikaj jednak wilgoci – mogą stracić chrupkość, a po dłuższym czasie się zepsuć.

Mleko modyfikowane i kaszki dla niemowląt z dala od wilgoci i słońca

Produkty suche, takie jak mleko modyfikowane, musli czy kaszki, przechowuj w chłodnym i suchym miejscu i nie wystawiaj ich na działanie promieni słonecznych. Jeżeli jest bardzo gorąco, zalecamy przechowywanie takich produktów (oryginalnie zamkniętych) w lodówce. Natomiast po otwarciu przechowywanie w lodówce nie jest zalecane, gdyż suchy proszek może nabrać wilgoci i ulec zepsuciu. Otwarte produkty należy zużyć tak szybko, jak to możliwe.

Przechowywanie poza lodówką jest dopuszczalne, jednak przy bardzo wysokich temperaturach może dojść do zniszczenia naturalnych kultur bakterii kwasu mlekowego, zawartych w mleku z linii HiPP Combiotik®. Nie stanowi to jednak zagrożenia dla zdrowia.

Życzymy Wam miłej podróży i udanych wakacji!

Czytaj także:

Słoiczki dla dzieci - jak je wybierać, przechowywać i przygotowywać?
Wakacyjna dieta