Słoiczki dla dzieci - jak je wybierać, przechowywać i przygotowywać?

Nie ulega wątpliwości, że najlepszym pokarmem dla dziecka jest mleko matki, jednak z czasem dorastający maluszek powinien zacząć poznawać inne smaki i produkty. Pomiędzy skończonym 4. a 6. miesiącem życia zaleca się stopniowe rozszerzanie diety niemowląt. Eksperci ds. żywienia zalecają stopniowe wprowadzanie do jadłospisu niemowlaka posiłków warzywno-mięsnych. Jak wybrać gotowe dania dla niemowląt w słoiczkach i na co zwrócić uwagę?


Rozszerzanie diety niemowlaka
Od jakich produktów rozpocząć rozszerzanie diety?
Słoiczki dla dzieci – czym się kierować wybierając słoiczki dla niemowląt i dzieci?
Produkty z upraw ekologicznych
Mięso z ekologicznych hodowli
Jak podawać dziecku danie ze słoiczka – jak podgrzewać takie produkty?
Jak przechowywać słoiczki dla niemowląt i małych dzieci?

 

Rozszerzanie diety niemowlaka

W zależności od indywidualnego tempa rozwoju dziecka, wprowadzanie do diety niemowlaka nowych pokarmów powinno nastąpić nie wcześniej niż  po skończeniu 17. tygodnia życia i nie później niż w 26. tygodniu.
Po czym poznać, że dziecko jest gotowe na nowe posiłki? Należy malucha bacznie obserwować: jeśli samodzielnie trzyma sztywno główkę, interesuje się tym, co jedzą rodzice (otwiera usta na widok łyżeczki z jedzeniem i wyciąga po nią rączki), a także zaczyna wkładać różne przedmioty do buzi i ich nie wypycha, to znak, że maluch jest gotowy na przyjmowanie nowych posiłków.


Rozszerzanie diety niemowląt zaczyna się  od stopniowego wprowadzenia posiłków uzupełniających. Dziecko powinno być wypoczęte i zrelaksowane, lekko głodne i w dobrym humorze. Warto mieć na uwadze to, że nauka nowych smaków wymaga cierpliwości zarówno maluszka, jak i mamy. Czasami trzeba będzie podjąć kilka a nawet kilkanaście prób, zanim dziecko zacznie jeść dany produkt i nauczy się korzystania z łyżeczki. Pamiętajmy, że to rodzic decyduje, co i kiedy zjada niemowlak, ale to od malucha zależy, czy w ogóle zje posiłek i w jakiej ilości. Nie można robić tego na siłę, bo jedynie zniechęci go to do dalszych prób.


Dieta niemowlaka powinna być rozszerzana stopniowo o nowe, pojedyncze smaki. W naszym kraju do najpopularniejszych warzyw i owoców zalicza się jabłko i marchewkę, nic więc dziwnego, że to właśnie one królują w dziecięcym menu. Jednak zanim wprowadzimy do diety słodki smak owoców, najpierw dziecko powinno mieć okazję wypróbować warzywa, np. marchewkę lub dynię. Bacznie obserwujemy, jak maluch reaguje na nowy smak i czy nie ma problemów z układem pokarmowym (ból brzuszka, biegunka, zatwardzenie) lub czy nie pojawią objawy alergii (wysypka,). Jeśli w ciągu doby nie wystąpią żadne niepokojące objawy, to można zacząć podawać większą porcję.

Czy pierwszy posiłek powinien być przygotowany samodzielnie czy też warto skorzystać z gotowych słoiczków dla niemowląt?  Oba rozwiązania są dobre, o ile w przypadku domowego dania zadbamy o produkty najwyższej jakości i będziemy je odpowiednio przygotowywać (bez dodatku soli, cukru, wzmacniaczy smaku). Dania dla dzieci w słoiczkach, takie jak Pierwsza marchewka HiPP BIO czy Dynia z ziemniakami HiPP BIO, są w pełni bezpieczne dla zdrowia maluchów, ponieważ ich składniki pochodzą z rolnictwa ekologicznego (czyli były uprawiane bez syntetycznych nawozów oraz środków ochrony roślin), nie mają żadnych zagęstników ani aromatów. Słoiczki HiPP są idealne na początek przygody z rozszerzaniem diety niemowląt i jednocześnie pozwalają zaoszczędzić cenny czas, który można wykorzystać na zabawę z dzieckiem. Ponadto są praktyczniejsze w użyciu, bo niemowlak zaczyna poznawanie nowych smaków jedynie od kilku łyżeczek dziennie.
Kiedy nowy posiłek zastępuje w pełni mleko matki? O tym można się dowiedzieć z poradnika Rozszerzanie diety - praktyczne wskazówki.

Od jakich produktów rozpocząć rozszerzanie diety?

Rozszerzanie diety niemowląt najlepiej rozpoczynać się od warzyw, ponieważ zbyt wczesne wprowadzenie słodkiego smaku owoców może sprawić, że maluch nie będzie w ogóle skłonny do innego jedzenia. Owocowe przeciery warto podać dopiero 2-3 tygodnie po wprowadzeniu warzyw.


Jakie słoiczki dla niemowlaka wybrać na sam początek? Doskonale sprawdzi się jednoskładnikowy warzywny przecier z marchewki lub dyni HiPP BIO, ze względu na ich delikatny smak i aksamitną konsystencję. Można je podać między mlecznymi posiłkami już po czwartym miesiącu życia. Mamy nie powinny się zniechęcać, jeśli maluch zje malutką porcję, ponieważ musi się przyzwyczaić do nowego smaku i konsystencji. Jeśli je zaakceptuje, to wówczas łatwiej przyjdzie poznawanie kolejnych nowości, np. w postaci dyni z młodymi ziemniaczkami.

Kolejnym krokiem powinny być słoiczki dla dzieci wieloskładnikowe, takie jak na przykład warzywne zupki HiPP BIO: zupka jarzynowa – krem BIO po 4. miesiącu życia z marchewką, kalafiorem, groszkiem i ziemniakami; czerwony barszczyk z delikatną wołowiną BIO czy rosołek z kurczaka z kaszką manną po 5. miesiącu życia, a także dla nieco starszych maluchów, po 7. miesiącu, zupka koperkowa z ryżem i indykiem BIO, zupka pomidorowa delikatny krem BIO lub rosołek z kluseczkami i indykiem BIO.

Po tym, jak maluch przyzwyczai się do wytrawnego smaku warzyw i mięsa, można wprowadzić do jego diety owoce. Które będą najlepsze? Polecane są szczególnie jabłka, gruszki, a także mieszanki jabłuszka z burakiem, z bananami i brzoskwiniami, z morelami czy też ze śliwkami. Wszystkie owocowe słoiczki dla dzieci znajdują się w szerokiej ofercie produktów HiPP BIO.


Ważne, by pamiętać także o rozszerzaniu diety dziecka o produkty, które uważane są za alergizujące – tu przede wszystkim chodzi o zboża glutenowe, ryby czy jajka. Pozwoli to na wczesne wykrycie ewentualnych alergii lub problemów z przyswajaniem poszczególnych składników. Dobrym dodatkiem do diety malucha będą też woda oraz niesłodzone herbatki (z kopru włoskiego, anyżu czy kminku).


Jakich produktów należy się wystrzegać w przypadku diety małych dzieci? Zakazane jest pełne mleko krowie, jako podstawowy produkt mleczny, miód, grzyby, podroby oraz mleka roślinne. Jeśli nie ma się pewności, jakich składników unikać, a które wprowadzać, zawsze warto skontaktować się w tej kwestii z lekarzem pediatrą.

Słoiczki dla dzieci – czym się kierować, wybierając słoiczki dla niemowląt i dzieci?

Zgodnie z obowiązującym prawem słoiczki dla dzieci nie mogą zawierać konserwantów, sztucznych aromatów ani barwników. Jednak sięgając po gotowe dania dla dzieci, warto czytać etykiety: dodatek soli czy cukru powinien od razu skreślać dany słoiczek, ponieważ są to składniki zbędne w diecie niemowlaka. Oczywiście dotyczy to obiadów dla dzieci po 4. czy 5. miesiącu życia – te dla starszych niemowląt mogą zawierać niewielką, kontrolowaną, czyli bezpieczną ilość soli, która poprawia smak dania w urozmaiconym już jadłospisie dziecka Tutaj warto przestrzec, aby rodzice nie doprawiali samodzielnie dań – dorośli mają inny smak i to, co może dla nich wydawać się mdłe, dla maluszka będzie w sam raz.

Kolejną kwestię stanowi jakość użytych surowców – nie ulega wątpliwości, że produkty BIO pochodzące z upraw i hodowli ekologicznych są najbardziej polecane dla małego dziecka. Na co powinniśmy zwrócić uwagę? 

Produkty z upraw ekologicznych

Warzywa i owoce pochodzące z upraw BIO są pozyskiwane z nasion bez modyfikacji genetycznej (GMO), a ich uprawa opiera się w pełni na naturalnym, wolnym tempie wzrostu roślin, bez dodatku syntetycznych nawozów oraz środków ochrony. Ważna jest także jakość gleby, jak i odpowiednia technika siania. Jedno warzywo uprawia się raz na pięć lat, by w ten sposób zachować walory odżywcze ziemi (w przerwie między kolejnymi uprawami rosną zboża i trawy). Więcej informacji o tym, jak dokładnie wygląda uprawa ekologicznej marchewki używanej w produktach HiPP BIO można dowiedzieć się z materiału filmowego Marchewki HiPP BIO.

Mięso z ekologicznych hodowli

Czym różni się mięso z ekologicznych hodowli od tego ze standardowych farm? Przede wszystkim zwierzęta mają dostęp do świeżego powietrza i ponad połowę życia spędzają na wolnym wybiegu. Kurczaki i indyki hodowane dla HiPP BIO karmione są ekologicznymi paszami (koniczyną, trawą i zbożami) i mają stały dostęp do wody pitnej. Zwierzęta rosną powoli, w swoim własnym tempie. Dowiedz się więcej o hodowli ekologicznej drobiu Hodowle indyków i kurczaków HiPP BIO.

Jak podawać dziecku danie ze słoiczka – jak podgrzewać takie produkty?

Wiele mam zastanawia się, jak podgrzewać słoiczki dla niemowląt. Bez względu na metodę należy mieć na uwadze, że obiadek powinien  być lekko ciepły. Pod żadnym pozorem nie wolno doprowadzić do wrzenia podczas kąpieli wodnej, ponieważ składniki stracą swoje właściwości odżywcze.


Jak przygotować słoiczek dla niemowląt? Wystarczy włożyć go do garnka z wodą i lekko podgrzać (woda powinna sięgać do połowy słoiczka). Wielu rodziców posiada specjalny podgrzewacz do butelek i słoiczków– wówczas wystarczy stosować się do instrukcji producenta. Ostatecznym rozwiązaniem jest podgrzanie obiadku w kuchence mikrofalowej, jednak należy uważać, bo często danie jest gorące w środku i nieco chłodne na wierzchu.  Dlatego tak ważne jest staranne wymieszanie zawartości i sprawdzenie temperatury posiłku przed podaniem.


Ciepły posiłek przekładamy do czystej miseczki i nakładamy niewielką porcję na plastikową, płaską łyżeczkę. Testujemy, czy obiadek dla dzieci ma odpowiednią temperaturę i dopiero wtedy podajemy go maluchowi.

Jak przechowywać słoiczki dla niemowląt i małych dzieci?

Jak przechowywać słoiczki dla niemowlaka? Dania ze słoiczków nie mogą być ponownie podgrzewane. Niezjedzona porcja nie może być ponownie podana maluszkowi, ponieważ miała kontakt ze śliną dziecka, która może zawierać bakterie. Po otworzeniu słoiczka, z którego część dania została przełożona czystą łyżeczką do miseczki, resztę zawartości można wstawić do lodówki i przechowywać maksymalnie 48 godzin. Bezwzględnie zabronione jest podawanie dziecku przeterminowanego jedzenia.


Rozszerzanie diety niemowląt wymaga dużo cierpliwości, dlatego nie należy się zniechęcać, jeśli dziecko odmawia współpracy. Wybór odpowiednich produktów żywnościowych oraz stopniowe poznawanie nowych smaków mogą znacząco ułatwić ten proces. Pamiętajmy jedynie, że mleko stanowi podstawę diety dziecka do ukończenia 1. roku  życia, a nowe dania powinny być wprowadzane uzupełniająco. Po  12. miesiącu życia karmienie piersią może być kontynuowane tak długo, jak potrzebują tego matka i dziecko.

Przeczytaj także:
Czy dzieci rzeczywiście potrzebują mięsa?
Ryby – zdrowe również dla niemowląt!