Ryby – zdrowe również dla niemowląt!

Ryby są cennym składnikiem diety – w większości krajów europejskich normą jest podawanie ich również niemowlętom.

Zaleca się regularne spożywanie ryb, gdyż dostarczają one organizmowi wielu wartościowych składników odżywczych. Ryby morskie są bogate w jod - jest on niezbędny do prawidłowego funkcjonowania tarczycy i ważny dla zdrowego rozwoju niemowląt. Tłuste ryby morskie, jak np. łosoś, są źródłem cennych kwasów Omega-3, które mają istotny wpływ na rozwój mózgu i komórek nerwowych.

Ponieważ nawyki żywieniowe kształtują się na wczesnym etapie rozwoju, ważne jest, aby już w wieku niemowlęcym przyzwyczajać dziecko do spożywania wartościowych posiłków – w tym również ryb.

Dlatego też asortyment HiPP obejmuje dania z rybą, przeznaczone dla niemowląt w różnym wieku. Zaleca się, aby dziecko spożywało rybę 1-2 razy w tygodniu – obiadki warzywno-rybne HiPP stanowią więc doskonałą propozycję urozmaicania menu malucha.

Także niemowlęta zagrożone alergią mogą na etapie rozszerzania diety otrzymywać rybę. Według zaleceń ekspertów, dzieci podatne na alergię i dzieci zdrowe powinny spożywać posiłki uzupełniające o takim samym składzie. Istnieją nawet wskazania, wedle których spożywanie ryb w pierwszym roku życia może zapobiegać wystąpieniu alergii.

Skąd pochodzą ryby zawarte w produktach HiPP?

Większość ryb stosowanych w naszych daniach pochodzi z kontrolowanych połowów dalekomorskich. Połów odbywa się zgodnie z wytycznymi międzynarodowej organizacji Marine Stewardship Council (MSC), a pozyskane w ten sposób ryby otrzymują specjalny certyfikat. Dzięki temu wspieramy ideę zrównoważonego rybołówstwa, którego celem jest ochrona gatunków ryb i zapobieganie niekontrolowanej eksploatacji mórz i oceanów.

Stosujemy również ryby pochodzące z ekologicznych akwakultur, hodowane zgodnie z surowymi standardami BIO – postępujemy tak wyłącznie wtedy, gdy odpowiednia ilość ryb pochodzących z połowów dalekomorskich nie jest dostępna.

Po złowieniu świeże ryby podlegają dalszej obróbce, po czym są zamrażane i odpowiednio przetwarzane. Zanim trafią do naszych słoiczków, przechodzą dokładne badania laboratoryjne.