Menu

Przewodnik po etykietach

Dowiedz się, co dokładnie oznaczają  informacje podawane na etykietach HiPP?

Uwaga: Etykiety produktów są zapisane jako dokument PDF w podzakładkach z produktami

„Bez dodatku cukru”

Jeżeli na produkcie znajduje się komunikat „bez dodatku cukru”, daje to pewność, że nie zostały dodane żadne substancje słodzące takie jak cukier (cukier biały, fruktoza) czy syrop.

„Bez dodatku cukru - zawiera naturalnie występujące cukry”

Natomiast surowce (owoce) zawierają naturalnie występujące cukry. Stąd informacja „Bez dodatku cukru - zawiera naturalnie występujące cukry” i to wtedy ich zawartość jest podawana w tabeli wartości odżywczej.

Lista składników a tabela wartości odżywczej

Lista składników jest zawsze informacją, jakie poszczególne składniki zostały użyte w produkcie. Listę składników możemy porównać do przepisu z książki kucharskiej, tylko bez podanych obok ilości.

Dzięki tabeli wartości odżywczej dowiesz się natomiast, jaką wartość odżywczą ma produkt (jakich składników odżywczych dostarcza produkt).

Kolejność składników i wartości procentowe

Lista składników zawiera wszystkie składniki podane w kolejności malejącej. Wszystkie składniki są wymienione w kolejności malejącej według ich procentowego udziału w masie produktu. Składnik, którego jest najwięcej, jest zatem wymieniony na pierwszym miejscu. Im dalej dany składnik znajduje się na liście, tym mniej jest go w produkcie.

Ponadto musi być podana wartość procentowa składników, które znajdują się w nazwie produktu lub które są przedstawione na etykiecie w formie graficznej. Ilości tylko tych składników są ujawniane. Ilości pozostałych składników stanowią tajemnicę naszych receptur.

Sól w owocowym produkcie?

Do owocowych produktów HiPP nie dodajemy soli jako składnika, w przeciwnym razie sól musiałaby znaleźć się na liście składników. Sól w tabeli wartości odżywczej pochodzi wyłącznie z użytych w produkcie surowców (owoce, marchew, ryż).

Zawartość soli muszą podawać wszyscy producenci na produktach opakowanych zgodnie z nowym ROZPORZĄDZENIEM PARLAMENTU EUROPEJSKIEGO I RADY (UE) NR 1169/2011

„Zgodnie z przepisami prawa nie zawiera substancji konserwujących ani barwników”.

W gotowej żywności dla niemowląt, która podlega szczególnym regulacjom prawnym, dodatek substancji dodatkowych, takich jak substancje konserwujące i barwniki jest zabroniony przez prawo.

W celu wyjaśnienia, że prawo zabrania dodatku tych substancji, oprócz informacji, czego produkt nie zawiera, jest też jest dopisane „zgodnie z przepisami prawa”.

Produkty ogólnego spożycia mogą zawierać substancje konserwujące i barwniki, dlatego jesteśmy przekonani, że te dodatkowe informacje są ważne dla rodziców w momencie decyzji o zakupie produktów dla ich dzieci.

„Po 4. miesiącu“

Określenie „PO” oznacza, że podany na etykiecie miesiąc powinien być ukończony. Zatem napis „po 4.miesiącu” oznacza, że produkt może zostać podany dziecku, które ukończyło pełne cztery miesiące życia (to jest około 17 tygodni).

Symbol HiPP BIO

Znak HiPP BIO na opakowaniu produktu

Wszystkie opakowane środki spożywcze BIO (w Unii Europejskiej) muszą być oznakowane unijnym logo rolnictwa ekologicznego. Na ekologicznych produktach HiPP dodatkowo znajdziesz znaczek HiPP BIO.

Wymogi Rozporządzenia Rady (WE) nr 834/2007 stanowią dobrą bazą dla produkcji ekologicznej, jednak my robimy więcej…

Znaczek HiPP BIO symbolizuje naszą szczególną odpowiedzialność za zdrowe i bezpieczne żywienie niemowląt i małych dzieci. Oznaczenie HiPP BIO gwarantuje analityczne kontrole, zakrojone na szeroką skalę i najwyższą jakość. Jeszcze bardziej rygorystycznie, jeszcze dokładniej i jeszcze pewniej.

Przeciwutleniacze

Przeciwutleniacze są naturalnym składnikiem, który występuje praktycznie we wszystkich roślinach, stanowiąc ich własny system ochronny. Do najbardziej znanych przeciwutleniaczy należy kwas askorbinowy, który jest formą witaminy C występującą naturalnie w owocach.

Przeciwutleniacze chronią środki spożywcze przed działaniem tlenu zawartym w powietrzu i przed niepożądanymi reakcjami z udziałem tego pierwiastka (utlenianiem). W ten sposób przeciwutleniacze przyczyniają się do zachowania smaku i barwy naszych produktów spożywczych.

Wyszukiwarka: żywienie 0 -1
Pobierz bezpłatną aplikację HiPP dla dzieci
Pobierz