Co warto wiedzieć o aceroli

Acerola (zwana również wiśnią z Barbados) to mały owoc pestkowy o średnicy około 1-3 cm. Uprawiana jest przede wszystkim w Ameryce Południowej. Ma lekko kwaśny smak i aromat podobny do truskawki.
Szczególną cechą aceroli jest wysoka zawartość witaminy C. Witamina C wspiera odporność organizmu i jest ważna w procesie przyswajania żelaza. Poniższy wykres pokazuje zawartość witaminy C w aceroli w porównaniu do cytryny, pomarańczy i kiwi.

Także wśród produktów HiPP znajdziesz propozycje (w słoiczkach lub praktycznych tubkach), które mają w swoim składzie acerolę.
Poradnik
Czy dzieci rzeczywiście potrzebują mięsa?
Mięso w diecie niemowląt i małych dzieci
7 pytań - niedobory żelaza a mięso w diecie dziecka
Jakie witaminy są niezbędne w diecie niemowląt i małych dzieci?
Ryby – zdrowe również dla niemowląt!
Ryby w diecie dziecka - dlaczego warto?
Kaszki dla niemowląt – kiedy i jak wprowadzać?
Cukier w diecie niemowląt
Pierwsze przekąski dla dzieci - chrupki i wafelki ryżowe
Słoiczki dla dzieci - jak je wybierać, przechowywać i przygotowywać?
Co na obiadek dla dziecka? Dania dla niemowlat i małych dzieci
Pyszna i zdrowa kolacja dla dziecka
Dania bezmięsne
100 % owoców BIO
Alergia pokarmowa u dzieci - przyczyny i objawy
Co warto wiedzieć o aceroli
Dlaczego kwasy tłuszczowe Omega-3 z oleju rzepakowego są ważne?
Neofobia żywieniowa u dzieci
Co i w jakich ilościach powinny pić niemowlęta w okresie rozszerzania diety?
Zdrowie i rozwój maluszka
Urlop z maleństwem
Przewodnik po zakupach w UE
Regulamin konkursu "Dzien Matki z HiPP"