Wszystkie herbatki HiPP, które zostały wyróżnione znaczkiem jakości „Przyjazny dla ząbków” zostały poddane testom naukowym. Pozytywną opinię mogły otrzymać tylko te z testowanych produktów, w przypadku których udowodniono, że nie przyczyniają się do powstawania próchnicy oraz nie uszkadzają szkliwa.
Jak to sprawdzono? Osoby uczestniczące w teście otrzymały do picia Herbatki HiPP. 30 minut po ich spożyciu badano wartość pH w jamie ustnej. Wartość pH jest miernikiem kwasowości – im niższa wartość pH, tym wyższa zawartość kwasu
w produkcie. Kwasy, które pochodzą bezpośrednio z żywności lub powstają
w procesie rozkładu cukrów przez bakterie w jamie ustnej, mogą uszkadzać szkliwo.
Podczas testu herbatki HiPP przyjaznej dla ząbków, wartość pH nie spadła poniżej krytycznego poziomu 5,7 pH. Dlatego na etykietach tych herbatek widnieje znaczek jakości „Przyjazny dla ząbków”.