Eksperci z Serwisu dla Rodziców HiPP chętnie na nie odpowiedzą:
tel.: 22 853-44-44 (od poniedziałku do piątku, godz. 9.30-16.30);
formularz kontaktowy
Eksperci udzielają odpowiedzi także na forum w Klubie mojego Maluszka:zarejestruj się!
W pierwszym roku życia z powodu bardzo intensywnego wzrostu i rozwoju organizmu dziecka jego zapotrzebowanie na żelazo jest szczególnie wysokie. Jednocześnie zazwyczaj około 4-6 miesiąca życia zaczynają wyczerpywać się rezerwy zgromadzone w okresie ciąży. Niedobór żelaza może prowadzić do anemii, a w następstwie do słabszego rozwoju psychoruchowego. Dlatego tak ważne jest, aby te niedobory jak najszybciej starać się uzupełnić. Niezbędne w tym okresie jest wprowadzanie pokarmów uzupełniających: produktów wzbogacanych w żelazo (np. kaszki), warzyw bogatych w ten pierwiastek (np. pietruszka, szpinak, brokuł) jednak najlepszym źródłem dobrze przyswajalnego żelaza będzie to – z surowców pochodzenia zwierzęcego. Obok żółtka jest to przede wszystkim mięso, a w tym jego najlepsze źródła wołowina i cielęcina.
Tak, generalnie żelazo zawarte w surowcach pochodzenia zwierzęcego (tzw. hemowe) znacznie lepiej wchłania się niż to, które pochodzi z produktów roślinnych czy wzbogaconych w ten pierwiastek.
Mięso ze względu na zawartość łatwo przyswajalnego żelaza oraz innych ważnych składników odżywczych takich jak: pełnowartościowe białko, witaminy z grupy B, w tym witamina B12, cynk i wiele innych substancji powinno być pokarmem uzupełniającym, wprowadzanym na wczesnym etapie rozszerzania diety. Zwyczajowo jako pierwsze wprowadza się do diety niemowląt mięso drobiowe (kurczak, indyk). Jednak nie istnieją dane naukowe, które uzasadniałyby tę kolejność. Odpowiednimi dla młodszych niemowląt gatunkami mięsa będzie również cielęcina i chuda wołowina, które stanowią jedno z najlepszych naturalnych źródeł żelaza w diecie małego dziecka.
Na początku niemowlętom podajemy około 10 g gotowanego i zmiksowanego mięsa dziennie, dodając je do przecieru jarzynowego, a następnie stopniowo zwiększamy tę ilość do 20 g w okolicach 1. roku życia.
Badania pokazują, że ryzyko wystąpienia alergii krzyżowej wynosi zaledwie 10-20 %, czyli zdecydowana większość niemowląt uczulonych na białko mleka krowiego dobrze toleruje cielęcinę i wołowinę.
Należy zwracać uwagę na wysoką jakość mięsa, jego pochodzenie mięsa i odpowiednie warunki hodowli zwierząt. Niewskazane jest kupowanie mięsa nieznanego pochodzenia, bez pewności, że zostało ono przebadane przez weterynarza. Dzieciom do lat trzech nie należy włączać do diety podrobów, surowych wędlin czy mięs np. w formie tatara.
HiPP gwarantuje najwyższą ekologiczną jakość stosowanych surowców w tym mięsa cielęcego i wołowego. Do produkcji naszych produktów używamy wyłącznie mięsa pochodzącego z zatwierdzonych i kontrolowanych gospodarstw ekologicznych na terenie Unii Europejskiej. Zwierzęta karmione są jedynie paszą roślinną pozyskaną z własnych gospodarstw np. trawą, sianem, niewielkimi ilościami ekologicznych zbóż.
Skąd pochodzi wołowina i cielęcina obecna w słoiczkach HiPP ? – dowiedz się tu.
Eksperci z Serwisu dla Rodziców HiPP chętnie na nie odpowiedzą:
tel.: 22 853-44-44 (od poniedziałku do piątku, godz. 9.30-16.30);
formularz kontaktowy
Eksperci udzielają odpowiedzi także na forum w Klubie mojego Maluszka:zarejestruj się!