Zapiekane ziemniaki z bolognese
Składniki:
Ziemniaki BIO – 8 średnich sztuk
Zmielone mięso wołowe – 600 g
Seler naciowy – 50 g
Marchew – 100 g
Cebula – 50 g
Czosnek – 3 ząbki
Seler – 100 g
Pomidory w puszce – 1 puszka
Koncentrat pomidorowy – 20 g (1 łyżeczka)
Tarty ser (parmezan, mozzarella, gouda) – 100 g do ziemniaków (20 g parmezanu do pesto)
Natka pietruszki – 1 duży pęczek
Orzechy włoskie lub pinii – 30 g
Olej, sól, pieprz, suszony tymianek
Wywar jarzynowy lub woda koło 1l
Sposób przygotowania:
Mięso wołowe zmiel na dużych oczkach w maszynce (jeśli nie masz maszynki, kup mięso już zmielone)
Warzywa zmiel na dużych oczkach w maszynce lub zetrzyj na tarce na dużych oczkach (możesz też pokroić w drobną kostkę)
Mięso podsmaż na patelni, włóż do garnka, a następnie usmaż warzywa.
Usmażone warzywa dodaj do mięsa w garnku i zalej bulionem lub wodą tak, aby warstwa płynu była ok 1 cm nad mięsem i warzywami, dodaj pomidory z puszki oraz koncentrat pomidorowy. Gotuj około 2–3 godzin, doprawiając w międzyczasie do smaku.
Ziemniaki ugotuj prawie do miękkości, a następnie zahartuj w zimnej wodzie. Pokrój na połówki i wydrąż środek, w który włóż najlepiej zimny sos bolognese. Posyp serem i włóż do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na około 10 min.
W czasie pieczenia ziemniaków przygotuj pesto. Zanurz natkę pietruszki we wrzątku, a następnie w zimnej wodzie. Odsącz na papierze. Ten zabieg nie jest konieczny, ale pozwoli zachować piękny zielony kolor, jeżeli chcesz pesto zachować na kilka dni. Włóż natkę do blendera, dodaj orzechy, czosnek oraz przyprawy i olej. Całość zmiksuj. Do pesto można również dodać starty parmezan.
Ziemniaki podawaj z pesto.
TIP dla wegetarian! Przygotuj bolognese na samych warzywach wraz z pomidorami, dopraw sumakiem, papryką wędzoną i płatkami drożdżowymi – dzięki temu przygotujesz pyszne warzywne bolognese w smaku przypominające klasyczną wersję z mięsem.