Pyry z gzikiem
Składniki:
Ziemniaki Bio – 2 szt. na jedną osobę
Twaróg półtłusty – 80 g
Jogurt grecki lub skyr – 2 łyżki
Cebulka dymka
Oliwa z oliwek, olej, sól, pieprz, ewentualnie czosnek i świeży rozmaryn
Sposób przygotowania:
Ziemniaki umyj i upiecz w piekarniku w dowolny sposób. Możesz owinąć je w folię aluminiową, wcześniej skrapiając oliwą z oliwek z dodatkiem przypraw oraz czosnku i rozmarynu lub możesz upiec je na kratce w piekarniku, lekko posypując solą i skrapiając olejem.
Piecz w piekarniku z funkcją termoobiegu w temperaturze 180 stopni przez około 50 min.
W międzyczasie z sera, jogurtu i przypraw przygotuj twarożek – dopraw do smaku. Ser można rozgnieść tradycyjnie widelcem lub lekko zmiksować w blenderze.
Pieczonego ziemniaka przekrój na pół i do środka włóż sporą łyżkę twarożku. Górę posyp dymką i skrop oliwą z oliwek oraz oprósz czarnym pieprzem.
Ziemniak smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno.