Pieczone marchewki z humusem

Składniki:

  • Marchewki (mogą być zarówno młode marchewki z kawałkami natki, jak i już dojrzała marchew) - około 2 – 4 marchewek na porcję
  • Pierwsza marchewka HiPP BIO – 1 słoiczek na 2 osoby
  • Pistacje obrane (najlepiej nie solone) – 30 g
  • Owoc granatu – 1 szt.
  • Cieciorka w słoiku – 200 g
  • Pasta tahini – 1 łyżeczka lub do smaku
  • Czosnek
  • Oliwa z oliwek/olej

Sposób przygotowania:

  • Marchewkę pokrój według uznania (w zależności od wielkości możesz pozostawić marchewki w całości lub przekroić na pół lub ćwiartki), pokrop oliwą z oliwek, posól i posyp pokrojonymi pistacjami.  
  • Włóż do piekarnika nagrzanego na 180 stopni (termoobieg) i piecz do miękkości. Czas uzależniony jest od wielkości marchewek i może wynieść od 20 do 40 minut.
  • W międzyczasie przygotowuj hummus. Odcedzoną cieciorkę włóż do blendera i zblenduj razem z pastą tahini, czosnkiem oraz szczyptą soli. W czasie blendowania dodaj olej lub oliwę z oliwek, jeżeli wolisz lekki posmak goryczki. Na końcu dodaj Pierwszą marchewkę HiPP BIO nie tylko dla smaku, ale również dla idealnej konsystencji.
  • Marchewki po wyciągnięciu z piekarnika lekko pokrop oliwą.
  • Na środku talerza połóż marchewkowy hummus, a na nim pieczone marchewki. Całość posyp nasionami granatu.
     

TIP Jak wyjąć nasiona granatu? 

  • Przetnij owoc granatu na pół w poprzek, a następnie zanurzyć go w zimnej wodzie i w niej wyciśnij nasiona. Dzięki temu unikniesz rozpryśnięcia soku, który jest zawarty w tym owocu.  
  • Jeśli często używasz owocu granatu, to polecamy zakup specjalnego nożyka do tego typu owoców.