Pieczone marchewki z humusem
Składniki:
- Marchewki (mogą być zarówno młode marchewki z kawałkami natki, jak i już dojrzała marchew) - około 2 – 4 marchewek na porcję
- Pierwsza marchewka HiPP BIO – 1 słoiczek na 2 osoby
- Pistacje obrane (najlepiej nie solone) – 30 g
- Owoc granatu – 1 szt.
- Cieciorka w słoiku – 200 g
- Pasta tahini – 1 łyżeczka lub do smaku
- Czosnek
- Oliwa z oliwek/olej
Sposób przygotowania:
- Marchewkę pokrój według uznania (w zależności od wielkości możesz pozostawić marchewki w całości lub przekroić na pół lub ćwiartki), pokrop oliwą z oliwek, posól i posyp pokrojonymi pistacjami.
- Włóż do piekarnika nagrzanego na 180 stopni (termoobieg) i piecz do miękkości. Czas uzależniony jest od wielkości marchewek i może wynieść od 20 do 40 minut.
- W międzyczasie przygotowuj hummus. Odcedzoną cieciorkę włóż do blendera i zblenduj razem z pastą tahini, czosnkiem oraz szczyptą soli. W czasie blendowania dodaj olej lub oliwę z oliwek, jeżeli wolisz lekki posmak goryczki. Na końcu dodaj Pierwszą marchewkę HiPP BIO nie tylko dla smaku, ale również dla idealnej konsystencji.
- Marchewki po wyciągnięciu z piekarnika lekko pokrop oliwą.
- Na środku talerza połóż marchewkowy hummus, a na nim pieczone marchewki. Całość posyp nasionami granatu.
TIP Jak wyjąć nasiona granatu?
- Przetnij owoc granatu na pół w poprzek, a następnie zanurzyć go w zimnej wodzie i w niej wyciśnij nasiona. Dzięki temu unikniesz rozpryśnięcia soku, który jest zawarty w tym owocu.
- Jeśli często używasz owocu granatu, to polecamy zakup specjalnego nożyka do tego typu owoców.