Marchewkowo-dyniowe kopytka z pulpetami drobiowymi i blanszowanymi warzywami

Składniki na 4 porcje:

  • Ziemniaki BIO – 500 g

  • Mąka pszenna – około 100 g

  • Jajka – 3 szt. (2 żółtka do klusek i jedno całe jajko do pulpetów)

  • Pierwsza marchewka HiPP BIO – 2 słoiczki (jeden dodajemy do ciasta na kopytka, drugi do sosu)

  • Pierwsza dynia HiPP BIO – 2 słoiczki (jeden dodajemy do ciasta na kopytka, drugi do sosu)

  • Mielone mięso drobiowe (100% piersi z kurczaka lub indyka) – 500 g

  • Cukinia żółta i zielona – po 200 g

  • Marchewka - 200 g

  • Brokuły - 200 g

  • Sól, czarny pieprz

  • Oliwa z oliwek

Sposób przygotowania:

  • Z ugotowanych i przeciśniętych przez praskę ziemniaków, żółtek, mąki pszennej oraz jednego słoiczka Pierwszej marchewki HiPP BIO i jednego słoiczka Pierwszej dyni HiPP BIO przygotuj ciasto na kopytka.

  • Uformuj tradycyjne kopytka lub kulki przypominające klopsiki.

  • Przygotowane kopytka wrzuć do wrzącej, osolonej wody i gotuj ok. 1 min od wypłynięcia. TIP: Jeżeli kluseczki chcesz zjeść później, warto po odcedzeniu zahartować je w zimnej wodzie.

  • Z mięsa mielonego, jajka i przypraw przygotuj pulpeciki. Uformuj nieduże kulki, obtocz je w mące (obtaczanie w mące lub bułce tartej prawie zawsze gwarantuje ugotowanie klopsów w całości. Mąka powoduje powstanie warstwy zabezpieczającej przed rozpadnięciem masy).

  • Obtoczone w mące klopsy wrzuć do gotującej wody, a następnie zmniejsz gaz, aby woda nie wrzała. Czas gotowania uzależniony jest od wielkości klopsików, ale nie powinien być krótszy niż ok. 5 minut.

TIP: Zamiast obtaczać uformowane z mięsa klopsiki w mące, możesz je podsmażyć z obu stron po ok. 1 minucie, a następnie ugotować.

  • Warzywa pokrój na drobno wg uznania i zblanszuj w osolonej wodzie (możesz też postawić warzywa we wrzątku przez kilka minut, w międzyczasie sprawdzając ich twardość – nie powinny być zbyt miękkie).

  • Zmieszaj całą zawartość jednego słoiczka Pierwszej marchewki HiPP BIO i Pierwszej dyni HiPP BIO, dopraw do smaku. Podgrzej w garnku lub na małej patelni. Powstałym w ten sposób sosem polej kopytka, klopsiki i warzywa. Możesz również wyłożyć sos na talerz i na nim układać przygotowane produkty.