
Aksamitna zupa krem z dodatkiem miodowych buraczków

Składniki:
- Ziemniaki - 6 szt.
- Cebula - 1 szt.
- Czosnek - 2 ząbki
- Por - 1 szt.
- Oliwa z oliwek - 100 ml
- Śmietana 30% - 200 ml
- Sok jabłkowy HiPP BIO - 250 ml
- Wywar jarzynowy - ok. 1 l
- Sól, biały pieprz
- Buraki gotowane lub upieczone w całości - 2 szt.
- Miód
Sposób przygotowania:
Umyj i obierz warzywa, a następnie pokrój je w kostkę.
Do garnka wlej oliwę z oliwek, dodaj cebulę i czosnek, a gdy się zeszklą, dodaj por i ziemniaki. Podsmaż chwilę na małym ogniu.
Wlej część bulionu tak, aby delikatnie przykrył warzywa. Dopraw solą i białym pieprzem, a następnie gotuj do miękkości.
Dodaj śmietanę i resztę bulionu, aż uzyskasz ulubioną konsystencję zupy. Całość zmiksuj na gładką masę.
Buraki obierz i pokrój w małe kawałki. W rondelku podgrzej miód, aż lekko się skarmelizuje. Dodaj buraczki i wlej sok jabłkowy. Gotuj, aż sos zgęstnieje, a buraczki nabiorą połysku.
Podawaj zupę udekorowaną karmelizowanymi buraczkami.