Menu

Mleko modyfikowane - kompedium wiedzy

Jakie mleko modyfikowane wybrać w sytuacji, gdy z jakichś przyczyn karmienie piersią okaże się w Twoim przypadku niemożliwe lub niewystarczające? Jaki skład mleka najlepiej zaspokaja potrzeby żywieniowe dziecka? Co wspólnego ma mikroflora jelitowa a mleko modyfikowane? Opinie o żywieniu mm są podzielone. Oto kilka ważnych faktów, o których powinna wiedzieć każda mama.

Mleko modyfikowane – skład odpowiadający potrzebom malucha

Mleko modyfikowane wytwarzane jest na bazie mleka krowiego, którego skład został jednak odpowiednio zmieniony (zmodyfikowany) w taki sposób, aby pokarm był jak najbardziej podobny do mleka matki, które stanowi dlań idealny wzorzec. Modyfikacja polega głównie na:


•    obniżeniu zawartości białka i zmianie jego składu (aby było lepiej przyswajalne),
•    zwiększeniu ilości tłuszczów nienasyconych (zwłaszcza ważnych dla zdrowia i rozwoju mózgu tłuszczów ALA omega-3)
•    zwiększeniu ilości laktozy,
•    dodaniu niezbędnych witamin (m.in. witamina D, witaminy z grupy B i innych),
•    obniżeniu ilości sodu, potasu i chloru.
Dzięki temu mleko modyfikowane posiada skład, który jest lepiej dopasowany do możliwości - jeszcze nie w pełni wykształconego - układu trawiennego niemowlaka.

Jakie mleko modyfikowane wybrać zależnie od wieku dziecka?

Warto wiedzieć, że mleko modyfikowane dzieli się na różne rodzaje – zależnie od wieku dziecka. Zwykle stosowany jest podział na:

  • mleko początkowe (oznaczone cyfrą „1”, przeznaczone dla dzieci w pierwszych sześciu miesiącach życia);

  • mleko następne (oznaczone cyfrą „2”; uwzględnia większe zapotrzebowanie na energię, żelazo u dzieci od 7. miesiąca);

  • mleko typu „Junior” (oznaczone kolejnymi cyframi: „3”, „4”) – może być podawane dzieciom po 12. miesiącu – nawet do 3. roku życia).


Ponadto możesz także wybrać rodzaj mleka dostosowany do szczególnych potrzeb żywieniowych dziecka, np.: hipoalergiczne, antyrefluksowe, na kolki i zaparcia.

 

 

Do kiedy mleko modyfikowane?

Nie ma jasno sprecyzowanej granicy wieku, do której należy podawać dziecku mleko modyfikowane. Opinie w tym aspekcie są podzielone. Eksperci zalecają jednak, aby zastąpienie mleka modyfikowanego zwykłym mlekiem krowim nastąpiło nie wcześniej, niż po ukończeniu przez dziecko 12. miesiąca życia. Można także usłyszeć opinie, że warto poczekać z tym do 1,5 roku życia lub nawet do dwóch lat. To wszystko z uwagi na fakt, iż mleko krowie potencjalnie może być przyczyną alergii u dziecka i z pewnością jest znacznie gorzej przyswajalne, niż mleko modyfikowane. Skład mm jest dostosowany do potrzeb dziecka w taki sposób, że może ono spożywać mieszankę  do 3. roku życia,  a nawet i dłużej.

Mleko matki – wzorzec dla mleka modyfikowanego

Mleko mamy - najlepszy wzór

Tworząc mleko modyfikowane, eksperci starają się jak najbardziej zbliżyć je do najlepszego dostępnego w naturze wzorca pokarmu kobiecego. Mleko matki nie tylko zapewnia optymalne ilości wszystkich niezbędnych składników odżywczych, ale także dostarcza dziecku dobroczynnych kultur bakterii, które przyczyniają się do wykształcenia prawidłowej mikroflory jelitowej u maluszka.
Dlaczego zdrowa mikroflora jelitowa jest tak ważna dla odporności i w jaki sposób mleko matki może – poprzez zawartość probiotycznych kultur bakterii – przyczynić się do budowania sił obronnych organizmu?
Kiedy dziecko przychodzi na świat, jego jelita są niedojrzałe i nie zapewniają jeszcze optymalnej ochrony przed szkodliwymi drobnoustrojami. Do budowania sił obronnych organizmu niezwykle ważna jest prawidłowa mikroflora jelit. Dlatego też w żywieniu niemowląt należy zwracać uwagę na wspieranie rozwoju zdrowej flory w jelitach. Mleko mamy odgrywa tu szczególną rolę.
Wraz z mlekiem matki dziecko otrzymuje pożyteczne kultury bakterii kwasu mlekowego, które osadzają się na ściankach jelit i zwalczają niepożądane drobnoustroje. Bakterie te pełnią rolę bariery, która chroni dzieci karmione piersią przed alergiami i chorobami.
Rodzaje probiotycznych kultur bakterii przekazywanych w pokarmie są cechą indywidualną każdej kobiety.

Mleko modyfikowane – skład potwierdzony badaniami ekspertów

Wiodący eksperci specjalizujący się w badaniach nad probiotykami (naturalnymi kulturami bakterii kwasu mlekowego) przeprowadzili projekt badawczy, mający na celu identyfikację pożytecznych kultur bakterii obecnych w mleku mamy. Badanie przeprowadzono na terenie Niemiec i Austrii. Wyniki wykazały obecność bakterii z rodzaju Lactobacillus w przypadku ponad 2/3 (66%) analizowanych próbek, natomiast bifidobakterie wykryto u 1/4 (26%) analizowanych przypadków.
W grupie bakterii z rodzaju Lactobacillus najczęściej występowały gatunki Lactobacillus salivarius, Lactobacillus fermentum i Lactobcilus gasseri. Wśród rzadziej występujących bifidobakterii najczęściej identyfikowano gatunek Bifidus breve.
Wiedza ekspercka wyniesiona z przeprowadzonych doświadczeń sprawia, że mleko modyfikowane – skład którego wzbogacony został dobroczynnymi bakteriami probiotycznymi – także spełnia podobne funkcje, jeśli chodzi o rozwój mikroflory jelitowej i wzmacnianie odporności dziecka.

Jakie mleko modyfikowane wybrać?

Oprócz probiotycznych kultur bakterii ważną rolę w budowaniu zdrowej mikroflory jelitowej pełni także prebiotyczny błonnik pokarmowy (oligosacharydy zawarte w mleku matki). Składnik ten stanowi pożywkę dla bakterii kwasu mlekowego, dzięki czemu wspiera rozwój prawidłowej flory w jelitach. Sprawdź więc, czy wybierana przez Ciebie mieszanka zawiera także i ten składnik. 

rozwój mleka modyfikowanego