Zapotrzebowanie na witaminę D u dzieci po 1. roku życia - dlaczego Twoje dziecko potrzebuje jej 7 razy więcej?

Pierwsze urodziny Twojego dziecka są ważnym kamieniem milowym w jego rozwoju. Zaczyna ono teraz aktywnie poznawać świat. Jednak dzieci nie są małymi dorosłymi, także jeżeli chodzi o sposób odżywania się. Dopasowane do potrzeb dziecka pożywienie aż do osiągnięcia wieku szkolnego ma olbrzymie znaczenie. Dla prawidłowego rozwoju kości Twój Maluch potrzebuje 7 razy więcej witaminy D na kilogram masy ciała niż Ty.

Wapń i witamina D - dobrana para

Wapń jest budulcem kości. Witamina D jest niezbędna dla prawidłowego rozwoju kości i zębów oraz wpływa na system odpornościowy, który do ukończenia przez dziecko trzeciego roku życia nie jest w pełni rozwinięty. Oprócz witaminy D, także witamina A i C pomagają wspierać układ immunologiczny.

Witamina D dla rozwoju mocnych, zdrowych kości

Witamina D3 odgrywa niezwykle istotną rolę w okresie rozwoju małego człowieka, gdyż wtedy właśnie dochodzi do intensywnego wzrostu układu szkieletowego. W dużej mierze odpowiada ona za regulację gospodarki wapniowo-fosforanowej i utrzymanie prawidłowego stężenia wapnia we krwi, a co za tym idzie utrzymanie prawidłowej gęstości kości i ich mineralizację. Witamina D wspiera wchłanianie wapnia z pożywienia i jego prawidłowe wbudowywanie w tkankę kostną. Razem więc tworzą duet niezbędny dla prawidłowego rozwoju maluszka.

Rola witaminy D a wspieranie odporności u dzieci

Układ immunologiczny człowieka rozwija się już w trakcie życia płodowego, jednak pełną dojrzałość osiąga dopiero w wieku kilkunastu lat. Dużą rolę w tym procesie odgrywa właśnie witamina D, która stymuluje komórki układu odpornościowego do intensywnej pracy, a także wspomaga proces niszczenia błon komórkowych chorobotwórczych patogenów. Rola witaminy D to także ochrona tkanek przed uszkodzeniami, głównie poprzez wyciszanie procesów zapalnych, co jest ważne między innymi w przypadku chorób autoimmunologicznych takich jak AZS czy łuszczyca. Z tego względu wspierając rozwój dziecka i kształtując prawidłową odporność u dzieci, warto zadbać o częste spacery i odpowiednio zbilansowaną dietę, która dostarczy im odpowiednie ilości witaminy D3. Jest to istotne zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym, kiedy układ odpornościowy maluchów jest szczególnie narażony na ataki chorobotwórczych drobnoustrojów.

Witamina słońca

Organizm syntetyzuje wprawdzie sam witaminę D, jednak do jej produkcji niezbędne jest światło słoneczne. Ponieważ głównie w miesiącach zimowych okres nasłonecznienia jest bardzo ograniczony, niezbędne jest korzystanie z innych źródeł witaminy D. Jest bardzo niewiele produktów spożywczych, które mogą dostarczyć ludzkiemu organizmowi wystarczającą ilość tej ważnej witaminy. Aby pokryć zapotrzebowanie na witaminę D (bez ekspozycji na słońce), dzieci musiałyby – teoretycznie – spożyć 10-12 jajek, 1 kg pieczarek, 1,5 kg sera i ponad 125g łososia.

Zabawy na świeżym powietrzu – łap witaminę D naturalnie

Ruch (np. gimnastyka, treningi ) jest niezwykle ważny. Nie ma nic piękniejszego niż zabawa na świeżym powietrzu, bieganie, skakanie, zabawa w berka. Sprawiają one nie tylko mnóstwo radości, lecz także wspierają zdrowy rozwój kości Twojego dziecka. Jednocześnie Twój maluch jest wystawiony na działanie promieni słonecznych. Nie zapomnij jednak o prawidłowej ochronie przed szkodliwym działaniem słońca.


Najnowsze badania wskazują na wpływ pór roku na syntezę witaminy D przez organizm. Tylko latem dzieci otrzymują wystarczającą ilość witaminy D, ponad 90% tej witaminy wytwarzana jest w skórze, a 5-10% dostarczana jest w pożywieniu.

Niedobór witaminy D – konsekwencje

Znaczenie witaminy D w prawidłowym funkcjonowaniu organizmu jest niepodważalne, dlatego tak ważna jest jej suplementacja zwłaszcza u najmłodszych.  A jakie skutki niedoboru witaminy D możemy zaobserwować właśnie u dzieci? To przede wszystkim:

  • zmniejszenie masy kostnej,
  • krzywica a w skrajnych przypadkach osteoporoza dziecięca,
  • spadek odporności i zwiększona podatność na infekcje wirusowe i bakteryjne,
  • drażliwość,
  • intensywne pocenie się,
  • osłabienie mięśni,
  • opóźniony rozwój psychoruchowy.

U starszych osób niedobór witaminy D może dodatkowo powodować nadczynność przytarczyc, bóle mięśniowo-stawowe, zaburzenia rytmu serca, zwiększone ryzyko rozwoju chorób autoimmunologicznych i nowotworów, a także pogorszenie nastroju.

Czy można przedawkować witaminę D?

Dużo mówi się o tym, jak ważna jest odpowiednia suplementacja witaminy D u dzieci i dorosłych, zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym. Jednak zarówno niedobór jak i nadmiar witaminy D może być szkodliwy. Zbyt wysokie stężenie witaminy D w organizmie wykazuje charakter toksyczny i może powodować:

  • uczucie wzmożonego pragnienia,
  • brak apetytu,
  • wielomocz,
  • zaparcia,
  • nadpobudliwość,
  • zaburzenia ośrodkowego układu nerwowego i zaburzenia pracy serca,
  • hiperkalcemię.

Zatem czy można przedawkować witaminę D? Na szczęście, jeżeli bazujemy wyłącznie na zdrowej, odpowiednio zbilansowanej diecie i ekspozycji na słońce, nie musimy obawiać się o ryzyko jej przedawkowania. Zagrożenie, choć niewielkie, istnieje zwłaszcza wtedy gdy wprowadzana jest suplementacja, dlatego w miarę możliwości u niemowląt i małych dzieci najlepiej bazować na naturalnych rozwiązaniach. Jeżeli jednak okaże się, że pomimo diety i godzin spędzonych na świeżym powietrzu poziom witaminy D w ich organizmie jest niewystarczający, pediatra może zalecić jej suplementację. To lekarz również zadecyduje, w jakiej formie i w jakiej dawce należy podawać dzieciom witaminę D.

Dieta dziecka dla odporności i mocnych kości

Jeżeli chodzi o naturalne źródła witaminy D i wapnia, zdecydowanie łatwiej sprawić, by dieta dziecka obfitowała zwłaszcza w ten drugi pierwiastek. Dla przykładu szpinak i brokuły zawierają dużo wapnia, ponadto znajdziemy go oczywiście w mleku i przetworach mlecznych, a także w fasoli i różnego rodzaju orzechach. Jeśli chodzi o witaminę D, duże jej ilości zawierają przede wszystkim tłuste ryby, takie jak halibut, łosoś, tuńczyk czy makrela. Warto jednak wybierać ryby ze sprawdzonego źródła, dlatego jadłospis dla rocznego dziecka z powodzeniem można wzbogacić o dania takie jak HiPP Makaron z łososiem, marchewką i brokułami czy Kluseczki z dzikim łososiem.

HiPP COMBIOTIK® 4 – zapobiegaj niedoborom witaminy D u dzieci

Możesz przeciwdziałać niedoborom witaminy D podając swojemu dziecku produkty dla dzieci HiPP BIO COMBIOTIK®. Badanie Hower et al 2013 wykazało, że podczas stosowania HiPP COMBIOTIK® 4  w sezonie zimowym można zapobiegać spadkom poziomu witaminy D w organizmie dziecka, a nawet uzyskać wzrost poziomu tej ważnej witaminy. Wszystko to za sprawą faktu, iż HiPP BIO COMBIOTIK® posiada unikalny skład, bogaty w składniki niezbędne do prawidłowego rozwoju dziecka, w tym odpowiednią ilość białek, witamin i składników mineralnych. Ten produkt, przeznaczony dla dzieci od drugiego roku życia, uwzględnia zwiększone zapotrzebowanie na wapń oraz witaminę D w diecie malucha. HiPP BIO COMBIOTIK® w ilości 250ml w całości pokrywa dzienne zapotrzebowanie dziecka na witaminę D. Stanowi więc doskonałą alternatywę dla dodatkowej suplementacji.
 
Czytaj także:
Dlaczego warto dziecku podawać mleko z zaleceniem wiekowym?
Zwierzątka HiPPiS zapraszają do zabawy na świeżym powietrzu!
Ryby w diecie dziecka – dlaczego warto?