Menu

Czy małym dzieciom w wieku 1-3 lata podać mleko krowie czy lepiej kontynuować mleko modyfikowane?

Kiedy dziecko kończy 1. rok życia, kończy okres niemowlęcy. Rodzice stopniowo wprowadzają zmiany w żywieniu swojego Maluszka po to, aby jego dieta była coraz bardziej urozmaicona i aby zawierała coraz więcej tych samych posiłków, które jedzą pozostali członkowie rodziny. Jednak pozostaje pytanie, co z mlekiem - czy przechodzić na mleko krowie czy kontynuować podawanie mleka modyfikowanego?

Zgodnie z założeniami Schematu żywienia niemowląt pełne mleko krowie może być wprowadzone po 12. miesiącu życia. Jednak nie należy zapominać, że małe dzieci w wieku 1-3 lata mają nadal szczególne potrzeby, a badania przeprowadzane w różnych krajach wciąż potwierdzają niedobory w ich diecie ważnych składników odżywczych, takich jak:

  • żelazo,
  • jod,
  • witamina D
  • kwasy Omega -3.

Eksperci wyraźnie podkreślają, że należy zwrócić uwagę na wystarczającą podaż tych niezbędnych do prawidłowego rozwoju składników, a mleko modyfikowane typu Junior postrzegają jako jedną z możliwości ich dostarczenia.

Mleko HiPP JUNIOR, które zostało opracowane specjalnie z myślą o małych dzieciach pozwalają  te niedobory wyrównywać. Wyróżniamy dwa jego rodzaje: Mleko HiPP 3 Junior Combiotik po 1. roku życia oraz Mleko HiPP 4 Junior Combiotik po 2. roku życia. Istnieje wiele powodów, dla których warto podawać małych dzieciom mleko HiPP Junior.

Mleko HiPP Junior:

  • zostało opracowywane na podstawie najnowszych zaleceń ekspertów i uwzględnia szczególne potrzeby żywieniowe małych dzieci;
  • zachowuje cenne składniki odżywcze obecne w pełnym mleku krowim, takie jak wapń, witamina A, witamina B2, a równocześnie posiada dodatek tych składników, których zawartość w mleku krowim jest niska, a które są niezbędne dla malucha. Chodzi tu o wcześniej wspomniane: jod, żelazo, kwasy Omega-3;
  • ilość białka została w nim zredukowana o 40% (w stosunku do mleka krowiego), dlatego jest bardziej dopasowane do potrzeb organizmu jedno- czy kilkulatka i służy profilaktyce otyłości;
  • jego kaloryczność jest na odpowiednim dla małego dziecka poziomie, czyli  kaloryczności mleka krowiego odtłuszczonego;
  • tak jak mleko krowie zawiera tylko jeden rodzaj węglowodanów – laktozę, w porównywalnej do mleka krowiego ilości. Żadnych dodatkowych cukrów;
  • zawiera również odpowiednio zwiększoną dawkę witaminy D;
  • ponadto zawiera dodatek naturalnych kultur bakterii kwasu mlekowego i galaktooligosacharydów z laktozy korzystnie wpływających na funkcjonowanie jelit, a tym samym całego małego organizmu;
  • produkowane jest ze starannie dobieranych surowców, które na każdym etapie produkcji przechodzą szereg rygorystycznych kontroli,  zapewniających produktom końcowym wysoką jakość i bezpieczeństwo.
  • Wartość odżywcza 100 ml mleka gotowego do spożycia

    Mleko HIPP 4 Junior Mleko HIPP 5 Junior Mleko krowie 3,5%*
    Energia [kcal] 50 47 65
    Białko [g] 1,9 1,7 3,38
    Węglowodany [g] 5,1 5,1 4,7
    Laktoza [g] 5,1 5,1 4,7
    Tłuszcz[g] 2,5 2,2 3,57
    Nasycone[g] 0,8 0,7 2,2
    Wielonienasycone: (Omega 6 i 3) [g] 0,55 0,55 0,09
    Jod [µg] 25 25 2,7
    Żelazo [mg] 1,0 1,0 0,06
    Sód [mg] 20 20 45
    Witamina D [µg] 1,7 1,7 0,09
    Witamina E [mg] 0,6 0,6 0,07

    *Źródło: Souci, Fachmann, Kraut, 2008

Mleko HiPP JUNIOR zostało odpowiednio zbilansowane i przyczynia się do prawidłowego żywienia dziecka. Polecamy je pić z kubeczka.

Podsumowanie:
Mleko HiPP Junior stanowi możliwą alternatywę do mleka krowiego godną rozważenia, ponieważ przyczynia się w większym stopniu do pokrycia zapotrzebowania na ważne składniki odżywcze u małych dzieci i jest bardziej dopasowane do możliwości ich wrażliwego jeszcze organizmu niż mleko krowie.