- zostało opracowywane na podstawie najnowszych zaleceń ekspertów i uwzględnia szczególne potrzeby żywieniowe małych dzieci;
- zachowuje cenne składniki odżywcze obecne w pełnym mleku krowim, takie jak wapń, witamina A, witamina B2, a równocześnie posiada dodatek tych składników, których zawartość w mleku krowim jest niska, a które są niezbędne dla malucha. Chodzi tu o wcześniej wspomniane: jod, żelazo, kwasy Omega-3;
- ilość białka została w nim zredukowana o 40% (w stosunku do mleka krowiego), dlatego jest bardziej dopasowane do potrzeb organizmu jedno- czy kilkulatka i służy profilaktyce otyłości;
- jego kaloryczność jest na odpowiednim dla małego dziecka poziomie, czyli kaloryczności mleka krowiego odtłuszczonego;
- tak jak mleko krowie zawiera tylko jeden rodzaj węglowodanów – laktozę, w porównywalnej do mleka krowiego ilości. Żadnych dodatkowych cukrów;
- zawiera również odpowiednio zwiększoną dawkę witaminy D;
- ponadto zawiera dodatek naturalnych kultur bakterii kwasu mlekowego i galaktooligosacharydów z laktozy korzystnie wpływających na funkcjonowanie jelit, a tym samym całego małego organizmu;
- produkowane jest ze starannie dobieranych surowców, które na każdym etapie produkcji przechodzą szereg rygorystycznych kontroli, zapewniających produktom końcowym wysoką jakość i bezpieczeństwo.
Czy małym dzieciom w wieku 1-3 lata podać mleko krowie czy lepiej kontynuować mleko modyfikowane?

Kiedy dziecko kończy 1. rok życia, kończy okres niemowlęcy. Rodzice stopniowo wprowadzają zmiany w żywieniu swojego Maluszka po to, aby jego dieta była coraz bardziej urozmaicona i aby zawierała coraz więcej tych samych posiłków, które jedzą pozostali członkowie rodziny. Jednak pozostaje pytanie, co z mlekiem - czy przechodzić na mleko krowie czy kontynuować podawanie mleka modyfikowanego?
Zgodnie z założeniami Schematu żywienia niemowląt pełne mleko krowie może być wprowadzone po 12. miesiącu życia. Jednak nie należy zapominać, że małe dzieci w wieku 1-3 lata mają nadal szczególne potrzeby, a badania przeprowadzane w różnych krajach wciąż potwierdzają niedobory w ich diecie ważnych składników odżywczych, takich jak:
- żelazo,
- jod,
- witamina D
- kwasy Omega -3.
Eksperci wyraźnie podkreślają, że należy zwrócić uwagę na wystarczającą podaż tych niezbędnych do prawidłowego rozwoju składników, a mleko modyfikowane typu Junior postrzegają jako jedną z możliwości ich dostarczenia.
Mleko HiPP JUNIOR, które zostało opracowane specjalnie z myślą o małych dzieciach pozwalają te niedobory wyrównywać. Wyróżniamy dwa jego rodzaje: Mleko HiPP 3 Junior Combiotik po 1. roku życia oraz Mleko HiPP 4 Junior Combiotik po 2. roku życia. Istnieje wiele powodów, dla których warto podawać małych dzieciom mleko HiPP Junior.

Mleko HiPP Junior:
Wartość odżywcza 100 ml mleka gotowego do spożycia
Mleko HIPP 4 Junior | Mleko HIPP 5 Junior | Mleko krowie 3,5%* | |
Energia [kcal] | 50 | 47 | 65 |
Białko [g] | 1,9 | 1,7 | 3,38 |
Węglowodany [g] | 5,1 | 5,1 | 4,7 |
Laktoza [g] | 5,1 | 5,1 | 4,7 |
Tłuszcz[g] | 2,5 | 2,2 | 3,57 |
Nasycone[g] | 0,8 | 0,7 | 2,2 |
Wielonienasycone: (Omega 6 i 3) [g] | 0,55 | 0,55 | 0,09 |
Jod [µg] | 25 | 25 | 2,7 |
Żelazo [mg] | 1,0 | 1,0 | 0,06 |
Sód [mg] | 20 | 20 | 45 |
Witamina D [µg] | 1,7 | 1,7 | 0,09 |
Witamina E [mg] | 0,6 | 0,6 | 0,07 |
*Źródło: Souci, Fachmann, Kraut, 2008
Mleko HiPP JUNIOR zostało odpowiednio zbilansowane i przyczynia się do prawidłowego żywienia dziecka. Polecamy je pić z kubeczka.
Podsumowanie:
Mleko HiPP Junior stanowi możliwą alternatywę do mleka krowiego godną rozważenia, ponieważ przyczynia się w większym stopniu do pokrycia zapotrzebowania na ważne składniki odżywcze u małych dzieci i jest bardziej dopasowane do możliwości ich wrażliwego jeszcze organizmu niż mleko krowie.