Menu

Mleko hipoalergiczne: czym jest i jak działa mleko HA?

Mleko HA to specjalny rodzaj mleka modyfikowanego, którego głównym zadaniem jest zapobieganie alergiom pokarmowym u dziecka. Mleko hipoalergiczne jest łatwiej przyswajane przez organizm dziecka, co minimalizuje prawdopodobieństwo uczulenia.
Białko mleka może być decydującym czynnikiem wywołującym alergię. W procesie produkcji mleka hipoalergicznego łańcuchy białkowe zostają podzielone na mniejsze fragmenty – uzyskane w ten sposób cząsteczki są lepiej tolerowane przez wrażliwy organizm maluszka. Dzięki temu mleko HA dla niemowląt (hipoalergiczne) pomaga ograniczyć ryzyko wystąpienia alergii.
Dla kogo przeznaczony jest ten rodzaj mleka? To przede wszystkim pokarm dla niemowląt szczególnie narażonych na ryzyko wystąpienia alergii. Do tej grupy zaliczamy głównie dzieci, których rodzice lub starsze rodzeństwo są alergikami. Hipoalergiczna dieta stanowi więc rodzaj profilaktyki uczuleń pokarmowych.

Mleko HA
Zwyczajne mleko hipoalergiczne z częściowo podzielonym białkiem
Mleko HA
Mleko początkowe HiPP HA Combiotik® po procesie podziału białek na bardzo drobne cząsteczki i ultrafiltracji

Mleko hipoalergiczne dla niemowląt HiPP

Podzielone i przefiltrowane białko użyte w hipoalergicznym mleku początkowym HiPP zostało poddane prospektywnym badaniom obserwacyjnym pod kątem zapobiegania alergii. Kluczowym czynnikiem w profilaktyce chorób alergicznych jest odpowiednie odżywianie – dlatego ważne jest, aby przez okres pierwszych 4-6 miesięcy życia maluszka postępować konsekwentnie. Już niewielka ilość zwykłego mleka dla niemowląt zawierająca normalne, niepodzielone białko może doprowadzić do nadwrażliwości i utraty efektów, jakie zostały osiągnięte dzięki zastosowaniu diety hipoalergicznej. Należy jednak pamiętać, że dieta hipoalergiczna nie gwarantuje 100% ochrony, jednak znacząco zmniejsza ryzyko wystąpienia alergii.

Co jeszcze chroni dziecko przed alergią?

Wiele wskazuje na to, że ważną rolę w zapobieganiu alergii odgrywa (oprócz białka mleka) także niemowlęca mikroflora jelitowa. Mleko mamy wspomaga zdrową mikroflorę jelitową, która może chronić przed alergią.
Wyniki badań potwierdzają, że skład mikroflory u dzieci zdrowych i dzieci z alergią znacząco się różni. Mikroflora dzieci z alergią zawiera z reguły więcej niepożądanych bakterii, podczas gdy ilość korzystnych bakterii jest niższa niż w przypadku dzieci zdrowych. Prawidłowa mikroflora jelitowa – podobnie jak u dzieci karmionych piersią – wydaje się mieć decydujący wpływ na obniżenie ryzyka wystąpienia alergii.

Mleko HiPP HA COMBIOTIK® – na wzór natury

Mleko hipoalergiczne

Mleko matki stanowi dla nas idealny wzorzec. Znajdują się w nim różne rodzaje kultur probiotycznych – ich rodzaj jest cechą indywidualną każdej kobiety. Składnikiem pokarmu kobiecego jest również prebiotyczny błonnik, który wspomaga zdrową mikroflorę jelit.
Mleko HiPP HA COMBIOTIK® powstało w oparciu o ten idealny wzorzec. Zawiera m.in. naturalne kultury bakterii kwasu mlekowego, które wspomagają prawidłową mikroflorę jelitową u dziecka, co pomaga minimalizować ryzyko alergii.