Układ immunologiczny

Układ immunologiczny jest wewnętrzną obroną organizmu przed infekcjami wywołanymi przez mikroorganizmy chorobotwórcze, takie jak bakterie i wirusy. Układ odpornościowy człowieka odpiera większość ataków z zewnątrz,  całkowicie niezauważalne. Dopiero wtedy, kiedy pojawiają się objawy takie jak kaszel, katar, nudności, biegunka czy gorączka, czujemy, że nasz system odpornościowy walczy z intruzami i chce je pokonać.


Układ immunologiczny chroni nasz organizm przed infekcjami i jest współdziałającym układem narządów, komórek i molekuł, w którym  każde z nich ma do spełnienia określoną funkcję. Szczególną rolę odgrywa tu jelito cienkie i zasiedlona w nim mikroflora bakteryjna. Jelita Twojego dziecka są jeszcze niedojrzałe i nie posiadają wystarczającej ilości „dobrych” bakterii, które mogłyby uchronić je przez chorobami. System odpornościowy dziecka w łonie matki i tuż po porodzie jest niewystarczająco rozwinięty i nie potrafi jeszcze skutecznie i samodzielnie walczyć ze wszystkimi drobnoustrojami, dlatego zdany jest na ochronę  pochodzącą z organizmu matki. Dziecko otrzymuje ochronę wraz z mlekiem matki, które zawiera  przeciwciała i inne czynne substancje odpornościowe. Szczególnie  bogata w te substancje jest siara, czyli mleko wytwarzane przez gruczoły mleczne podczas pierwszych godzin i dni po porodzie. 


W ciągu pierwszych miesięcy życia rozwija się mikroflora bakteryjna jelit dziecka. Z mlekiem matki otrzymuje ono naturalne, probiotyczne kultury bakterii kwasu mlekowego (z rodzaju  Lactobacillus lub Bifidobakterii) oraz prebiotyczny błonnik pokarmowy, (oligosacharydy mleka kobiecego), które stanowią pożywkę dla cennych kultur bakterii kwasu mlekowego.
Nowoczesne mleko dla niemowląt zawiera właśnie naturalne kultury kwasu mlekowego lub prebiotyczne oligosacharydy, aby również u niemowląt niekarmionych piersią wspierać rozwój zdrowej mikroflory bakteryjnej jelit, tak ważnej dla układu odpornościowego.


 

 

Mleko HiPP COMBIOTIK®

dla niemowląt po 6.miesiącu życia