W celu higienicznego i bezpiecznego przygotowywania posiłku dla dziecka należy przestrzegać kilku ważnych reguł.
Do przygotowania mleka w butelce należy zawsze używać świeżej wody pitnej lub niegazowanej wody mineralnej, odpowiedniej dla niemowląt. Nie wolno stosować wody pitnej z rur ołowianych lub studni domowych. Jeśli źródło wody jest nieznane, można skontaktować się z najbliższa stacją sanitarną w celu uzyskania informacji na temat jakości wody oraz źródła jej pochodzenia.
Istotnym czynnikiem podczas przygotowywania mleka jest odpowiednia temperatura wody. Wodę należy zagotować, a następnie pozostawić ją do wystygnięcia do temperatury ok. 40-50°C. Schładzanie jest ważne, aby uniknąć oparzenia dziecka i utraty składników odżywczych. Idealna temperatura do podania posiłku wynosi ok. 37°C. Możesz ją sprawdzić polewając kilka kropli mleka na wewnętrzną stronę nadgarstka lub używając termometru.
Mleko dla niemowląt może stać się pożywką dla drobnoustrojów, które tym szybciej się namnażają im więcej czasu upłynie pomiędzy przygotowaniem a podaniem pokarmu. Z tego powodu mleko powinno być zawsze świeżo przygotowane, następnie dziecko powinno być nim sprawnie nakarmione, a niedopitą resztę mleka – należy wylać.