Prebiotyki

Prebiotyki to niestrawiony błonnik pokarmowy, który stymuluje wzrost pomocnych kultur bakterii kwasu mlekowego, takich jak bifidobakterie i bakterie kwasu mlekowego w jelicie grubym, które pozytywnie wpływają na mikroflorę bakteryjną jelit.


Prebiotyki zawarte w mleku matki służą probiotykom (naturalnym kulturom bakterii kwasu mlekowego) jako pożywienie i wspierają ich wzrost. Niektóre rodzaje mleka dla niemowląt zawierają również błonnik prebiotyczny, taki jak oligosacharydy GOS i FOS. Rozróżnia się oligosacharydy roślinne (fruktooligosacharydy FOS, np. otrzymywane z cykorii, porów itp.) i oligosacharydy otrzymywane z laktozy (galaktooligosachardy GOS).


Ponieważ mleko matki zawiera tylko laktozę i nie zawiera fruktozy, GOS otrzymywany z laktozy jest bliższy oligosacharydom występującym w mleku matki niż (FOS).
 

 

Mleko HiPP COMBIOTIK®

dla niemowląt po 6.miesiącu życia