Kwasy tłuszczowe Omega - 3 i Omega - 6

Organizm nie jest w stanie samodzielnie wyprodukować niektórych kwasów tłuszczowych, dlatego należy mu je dostarczyć wraz z pożywieniem, które je zawiera. Do tego typu kwasów tłuszczowych należą: kwas linolowy (kwas tłuszczowy z grupy omega-6) i kwas alfa-linolenowy (ALA, kwas tłuszczowy z grupy omega-3). Olej lniany lub rzepakowy jest bogaty w ALA. Również algi i tłuste ryby morskie, takich jak łosoś czy węgorz jest bogaty w kwasy tłuszczowe Omega 3. Kwas linolowy i kwas alfa-linolenowy są etapem wstępnym syntezy długołańcuchowych, wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, takich jak kwas arachidonowy (AA) lub DHA. Mogą one być produkowane przez człowieka, jednakże niemowlęta nie mają wykształconej tego typu umiejętności.

Kwasy tłuszczowe omega-3 są ważne dla rozwoju mózgu i komórek nerwowych, a tym samym dla zdrowia. Dlatego też żywność dla niemowląt wzbogacona jest o kwasy tłuszczowe.

Niemowlęta karmione piersią otrzymują kwasy tłuszczowe z mlekiem matki.
 

 

Mleko HiPP COMBIOTIK®

dla niemowląt po 6.miesiącu życia