Przechowywanie mleka matki - jak to zrobić prawidłowo?

Mleko matki jest najlepszym pokarmem dla nowo narodzonego dziecka, bo zawiera liczne, cenne składniki odżywcze, które pełnią ważną rolę w prawidłowym rozwoju niemowlęcia. Kiedy dziecko nie chce ssać piersi lub gdy mamy nie ma w pobliżu, można podawać pokarm wcześniej odciągnięty. Trzeba tylko przestrzegać kilku zasad w prawidłowym odciąganiu, przechowywaniu mleka matki i jego podawaniu.

Odciąganie mleka mamy
Higiena przy korzystaniu z laktatora
Przechowywanie mleka matki – jak robić to prawidłowo, aby pokarm nie stracił swoich właściwości?
Przechowywanie mleka matki w temperaturze pokojowej
Przechowywanie mleka matki w lodówce
Przechowywanie mleka matki w zamrażalniku
Zamrażanie i rozmrażanie mleka matki
Jak podgrzewać mleko matki?
W czym przechowywać mleko mamy?
 

Odciąganie mleka mamy

Mleko możesz odciągać laktatorem ręcznym lub elektrycznym. Jeśli będziesz używać laktatora tylko w awaryjnych sytuacjach, np. gdy zostawisz dziecko pod opieką kogoś innego, to ręczny w zupełności wystarczy. Laktator elektryczny na baterię czy podłączany do sieci polecany jest mamom, które często lub ciągle odciągają pokarm – bo dziecko nie chce ssać piersi.


Pierwsze odciąganie pokarmu laktatorem powinno trwać około 15 minut. Nie martw się, jeśli nie uzyskasz dużo pokarmu. Regularne ssanie powinno poprawić laktację. Jak odciągać pokarm? Korzystanie z laktatora symultanicznego pozwala na stymulację obu piersi na raz i pobieranie z nich obu pokarmu jednocześnie. Takie urządzenie należy użytkować około 10-15 min od momentu wypłynięcia pierwszego pokarmu. Laktator sekwencyjny stosuje się na zmianę na każdej piersi – w przypadku urządzeń dwufazowych wystarczy po 15 min na każdą pierś. Laktatory jednofazowe stosowane do pełnego odciągania mleka, czyli celem inicjacji laktacji, gdy przystawienie dziecka do piersi nie jest możliwe, wymagają stosowania metody 7-5-3 do naprzemiennej stymulacji piersi, to jest:


•    5-7 minut odciągania pokarmu z 1 piersi plus  5-7 minut odciągania z 2 piersi,
•    3-5 minut odciągania pokarmu z 1 piersi plus 3-5 minut odciągania z 2 piersi,
•    2-3 minuty odciągania pokarmu z 1 piersi plus 2-3 minuty odciągania z 2 piersi.


Gdy mama tylko odbarcza piersi czy wykonuje odciąganie pokarmu między karmieniami piersią, to powinna to robić, aż poczuje ulgę.
 

Co ile godzin odciągać pokarm laktatorem? Dla noworodka, który w ogóle nie jest przystawiany do piersi, mleko trzeba odciągać minimum 8 razy na dobę. Dla starszych niemowląt minimum 6 razy na dobę, ale z przerwą nie dłuższą niż 6 godzin.

Higiena przy korzystaniu z laktatora

Bardzo istotne jest przestrzeganie zasad higieny przy odciąganiu mleka. Pamiętaj, by zawsze umyć dokładnie ręce przed i po odciąganiu pokarmu. Dokładnie czyść te elementy laktatora, które mają styczność z mlekiem, ciepłą wodą z płynem do mycia naczyń (polecamy taki przeznaczony do mycia akcesoriów dla niemowląt). Niektóre laktatory można też myć w zmywarce w temperaturze 60 stopni. Laktator trzeba także regularnie dezynfekować – poprzez zanurzenie we wrzątku na około 10 minut. To, jak często dezynfekować laktator, zależy od wieku dziecka – dla noworodków i wcześniaków dezynfekcja konieczna jest po każdym użyciu, dla niemowląt od 2. miesiąca życia co najmniej raz dziennie, a dla starszych niemowląt sterylizacji sprzętu dokonuje się 2-3 razy w tygodniu. Umyty, wysterylizowany laktator odłóż do wyschnięcia, a potem przechowuj w czystym i suchym pojemniku.


Pokarm zawsze odciągaj do wysterylizowanych butelek i pojemników, tak by mleko zachowało swoje pierwotne właściwości. Kobiece mleko ma wyjątkowy skład – zawiera prebiotyki, probiotyki, białko, laktozę czy kwasy tłuszczowe Omega-3 i 6. Więcej o składzie kobiecego mleka i czemu jest tak ważne dla rozwoju dziecka dowiesz się w artykule Mleko mamy – najlepsze dla maluszka. Zobacz, jaki skład ma mleko kobiece!

Przechowywanie mleka matki – jak robić to prawidłowo, aby pokarm nie stracił swoich właściwości?

Jak przechowywać mleko matki? Po odciągnięciu pokarmu ważne jest jego prawidłowe przechowywanie, tak by nie stracił swoich właściwości. Mleko można trzymać w temperaturze pokojowej, w lodówce lub zamrażarce, ale przez dokładnie określony czas. Dla każdego typu mleka – świeżego, rozmrożonego w lodówce czy w temperaturze pokojowej, już po podgrzaniu – są określone zasady przechowywania.

Przechowywanie mleka matki w temperaturze pokojowej

Jak przechowywać odciągnięte mleko poza lodówką? W temperaturze pokojowej, to jest w zakresie od 19 do 25 stopni Celsjusza, można przechowywać świeże mleko optymalnie do 4 godzin.

Przechowywanie mleka matki w lodówce

Odciągnięte mleko – ile można przechowywać w lodówce? W lodówce możesz przechowywać mleko świeże do 96 godzin.

  • Optymalna temperatura to 4 stopnie Celsjusza – plus minus 2 stopnie.
  • Jeśli mleko rozmrażałaś w lodówce, to możesz je w niej trzymać 24 godziny od momentu całkowitego rozmrożenia.
  • Mleko rozmrożone w temperaturze pokojowej, niepodane dziecku można pozostawić w lodówce do 4 godzin.
  • Nie można przechowywać w lodówce mleka podgrzanego i już podanego dziecku.
  • Mleko w lodówce trzymaj przy tylnej ścianie, na środkowej lub dolnej półce. Nie zostawiaj go przy drzwiach, bo wtedy jest narażone na zmiany temperatury podczas otwierania lodówki.

Przechowywanie mleka matki w zamrażalniku

Zalecana temperatura do przechowywania mleka kobiecego w zamrażarce to minus 18-20 stopni. Świeże mleko można pozostawić w zamrażarce aż na 3-6 miesięcy.

Zamrażanie i rozmrażanie mleka matki

Świeżo odciągnięte mleko w specjalnie do tego przygotowanych, sterylnych pojemnikach czy butelkach możesz zamrozić. Pamiętaj, by oznakować pojemniki, aby wiedzieć, ile czasu upłynęło od wstawienia ich do zamrażarki. Pokarm trzymaj w tylnej części zamrażarki, gdzie nie występują nagłe wahania temperatury. Pod żadnym pozorem nie można ponownie zamrażać mleka już raz rozmrożonego, nieważne jaką metodą, ani podgrzanego, podanego czy też nie dziecku.


Jak rozmrażać mleko matki? Po wyjęciu z zamrażarki wstaw mleko do lodówki, by się rozmroziło – zajmie to około 12-24 godzin, lub podstaw butelkę pod strumień bieżącej, ciepłej wody. Zamknięcie pojemnika nie powinno zamoczyć. Nie rozmrażaj mleka w kuchence mikrofalowej ani we wrzącej wodzie, bo przy tym sposobie utraci ono swoje właściwości odżywcze.

Jak podgrzewać mleko matki?

Jak podgrzewać mleko matki? Kieruj się tymi zasadami przy podgrzewaniu mleka matki:

  • Możesz podawać świeże mleko bez podgrzania, od razu po odciągnięciu lub podawać pokarm w temperaturze pokojowej.
  • Po wyjęciu pokarmu z lodówki podgrzej go w kąpieli wodnej z lekko ciepłą wodą lub w specjalnym podgrzewaczu do butelek. Maksymalna temperatura podgrzewania to 36-37 stopni.
  • Nie podgrzewaj mleka w mikrofalówce, na kuchence elektrycznej czy gazowej.

Jeśli pokarm się rozwarstwił w wyniku przechowywania, to delikatnie obracaj pojemnikiem, by połączyły się warstwy, ale nie potrząsaj nim. Nigdy też nie mieszaj mleka o różnej temperaturze ani mleka rozmrożonego ze świeżym mlekiem.

W czym przechowywać mleko mamy?

W czym i jak przechowywać pokarm matki? Do przechowywania mleka warto wykorzystać specjalne pojemniki czy woreczki. Tego typu naczynia są przystosowane do przechowywania pokarmu i dzięki temu mleko nie traci dobroczynnych wartości odżywczych. Szczególnie ważne jest, by pojemniki nie zawierały Bisfenolu A i DEHP, gdyż możliwe jest ich przenikanie do mleka. Do przechowywania mleka nie są dopuszczone butelki i pojemniki z błyszczącego poliwęglanu, kiedyś stosowane w tym celu. Można wykorzystać pojemniki na przykład z polipropylenu. Pamiętaj, by je opisać: data, godzina, objętość, tak by potem wiedzieć, które mleko wykorzystać w pierwszej kolejności.
Jeśli przechowujesz mleko rzadko, to możesz też wykorzystać dowolne, czyste szklane lub plastikowe pojemniki przeznaczone do przechowywania żywności, o ile mają szczelne zamknięcia.

Przeczytaj także:
Powrót do pracy a karmienie piersią
Jak pobudzić laktację? Skuteczne sposoby w zgodzie z naturą