Omega-3 (ALA) - kwasy ważne dla dzieci

Kwasy tłuszczowe omega-3 dla dzieci są niezwykle ważnym składnikiem dla rozwoju mózgu i komórek nerwowych – szczególnie w wieku niemowlęcym. Ich niedobór może prowadzić do wielu poważnych chorób i zaburzeń rozwojowych. Kwasy tłuszczowe występują naturalnie zwłaszcza w tłustych rybach morskich. Jak jednak wprowadzić je do diety maluszka?
 

Kwasy Omega-3 dla dzieci – co to takiego?
Kiedy wprowadzać kwasy Omega-3 do diety dziecka?
Omega-3 dla dzieci – dlaczego to takie ważne?
Kwasy tłuszczowe (ALA) Omega-3 w mleku i kaszkach mlecznych HiPP
Zadbaj o kompletną dietę swojego dziecka!

Kwasy Omega-3 dla dzieci – co to takiego?

Kwasy tłuszczowe omega-3 to tzw. dobre tłuszcze, które niezbędne są do funkcjonowania naszego organizmu praktycznie przez całe życie. Ze względu jednak na rolę, jaką odgrywają w naszym organizmie, szczególnie ważne jest by dostarczać ich odpowiednią ilość w ciąży oraz w trakcie pierwszych kilkunastu miesięcy życia dziecka. Dlaczego? Kwasy omega-3 biorą udział w budowie komórek układu nerwowego, a także odgrywają istotną rolę w rozwoju intelektualnym maluszka, wpływając na prawidłowe kształtowanie się funkcji poznawczych oraz rozwój psychoruchowy dziecka. Co ciekawe, kwasy omega-3, w tym zwłaszcza kwas DHA są jednym z elementów budulcowych siatkówki oka, czyli mają bezpośredni wpływ na ostrość widzenia. Pomimo roli jaką odgrywają, nasz organizm sam nie jest w stanie syntetyzować kwasów omega-3, dlatego tak ważne jest, by dostarczać ich odpowiednie ilości z pożywieniem.

Kiedy wprowadzać kwasy Omega-3 do diety dziecka?

W pierwszych dwóch latach życia ma miejsce szczególnie intensywny rozwój mózgu, dlatego też niezwykle ważne jest regularne dostarczanie organizmowi kwasów tłuszczowych ALA Omega-3. Aż 0,5% dobowego zapotrzebowania na energię u maluszka powinno być pokryte właśnie przez kwasy omega-3.

Omega-3 dla dzieci – dlaczego to takie ważne?

Zawarte w prawidłowej diecie wielonienasycone kwasy tłuszczowe (zwane też zdrowymi tłuszczami) omega-3 dla dzieci stanowią przede wszystkim silne wsparcie dla prawidłowego rozwoju mózgu i układu nerwowego. Ich brak lub zaniżona ilość w diecie może natomiast prowadzić do licznych chorób, zaburzeń rozwojowych i problemów ze zdrowiem. Wśród nich można wymienić m.in.:
•    zaburzenia funkcji umysłowych dziecka (np. pamięci, koncentracji itp.),
•    zaburzenia emocjonalne (np. ADHD),
•    niektóre choroby metaboliczne, otyłość i cukrzyca,
•    problemy z odpornością i podatność na alergie,
•    choroby układu krążenia,
•    wady narządów zmysłu.
Prawidłowa dieta w pierwszym roku życia dziecka w znacznym stopniu pomaga wykluczyć ryzyko powstawania powyższych schorzeń.

Kwasy tłuszczowe (ALA) Omega-3 w mleku i kaszkach mlecznych HiPP

Mleko HiPP COMBIOTIK® oraz kaszki mleczne HiPP BIO na mleku następnym zawierają cenne kwasy Omega-3 pozyskane z ekologicznych surowców BIO. Dzięki temu możesz mieć pewność, że zapotrzebowanie dziecka na Omega-3 (ALA) zostanie pokryte w całkowicie naturalny sposób. Twój maluszek codziennie otrzyma wszystko, co niezbędne do prawidłowego rozwoju. Poniższy wykres obrazuje (na przykładzie 7-miesięcznego niemowlęcia) pokrycie dziennego zapotrzebowania na Omega-3 (ALA) przez mleko HiPP oraz dania i kaszki HiPP.

Zadbaj o kompletną dietę swojego dziecka!

Jak widać, na prawidłowy rozwój naszego dziecka ma wpływ ogromna ilość czynników, jednak kluczową rolę odgrywa tu odpowiednio zbilansowana dieta, dostarczająca składniki praktycznie z każdej grupy żywności. Dlatego warto od najmłodszych lat wybierać dla dziecka sprawdzone, wysokiej jakości produkty spożywcze, bogate w witaminy i składniki odżywcze. W ten sposób jesteśmy w stanie korzystnie wpłynąć nie tylko na rozwój fizyczny, ale również umysłowy naszego dziecka, a co więcej poprawić jego odporność i ustrzec przed wieloma chorobami cywilizacyjnymi w przyszłości.


Warto pamiętać, że ważne jest nie tylko co, ale również kiedy podajemy dziecku, którego układ pokarmowy w pierwszych miesiącach życia ciągle się rozwija. Mądre rozszerzanie diety powinno opierać się na produktach odpowiednio dopasowanych do wieku maluszka, takich jak produkty HiPP. Są one pod względem składu nie tylko odpowiednio skomponowane, ale przede wszystkim przygotowywane z najwyższej jakości ekologicznych produktów, stanowiąc tym samym idealne źródło energii do prawidłowego rozwoju dziecka.


Przeczytaj także:
Witamina D – ważna do budowy kości
Wzrost i rozwój mózgu w pierwszym roku życia dziecka
Ryby – zdrowe również dla niemowląt!

Karmienie piersią

Wideoporady: mleko mamy i karmienie piersią Mleko matki – najlepsze mleko dla dziecka. Zobacz, jaki skład ma mleko kobiece! Przygotowanie do karmienia piersią Techniki i pozycje do karmienia piersią noworodka Mleko mamy zawiera prebiotyki i probiotyki. Nie bez powodu! Siara, czyli pierwsze mleko matki – co warto wiedzieć? Jak pobudzić laktację - skuteczne sposoby w zgodzie z naturą Jak karmić piersią Gdy dziecko nie chce ssać piersi Odbijanie po karmieniu piersią noworodka Nawał mleczny Zastój pokarmu Przechowywanie mleka matki- jak to zrobić prawidłowo? Zapalenie piersi – objawy, przyczyny, leczenie. Poradnik HiPP Omega-3 (ALA) - ważne dla rozwoju mózgu i komórek nerwowych Witamina D – ważna do budowy kości Ulewanie u noworodka – przyczyny i sposoby na ulewanie u dzieci Kolka niemowlęca - jak ją rozpoznać? Po czym rozpoznać zaparcia u noworodka karmionego piersią? Wzrost i rozwój mózgu w pierwszym roku życia dziecka Mama wraca do pracy Karmienie dziecka z refluksem – wszystko, co powinnaś wiedzieć Karmienie piersią i karmienie mieszane – po czym poznam, że moje dziecko się najada? Jak długo karmić piersią i jak odstawić dziecko od piersi? Porady Na czym polega dieta matki karmiącej ? Karmienie mieszane – jak łączyć karmienie piersią i butelką? Wzdęcia u noworodka Karmienie piersią po cesarce Karmienie piersią w ciąży Mikrobiota jelitowa u dzieci - jak dbać o odporność dziecka i zdrowy brzuszek? Karmienie piersią a odporność dziecka – budowanie odporności niemowląt od pierwszych dni życia