Omega-3 (ALA) - kwasy ważne dla dzieci: pozytywnie wpływają na rozwój mózgu i komórek nerwowych
Kwasy tłuszczowe omega-3 dla dzieci są niezwykle ważnym składnikiem dla rozwoju mózgu i komórek nerwowych – szczególnie w wieku niemowlęcym. Ich niedobór może prowadzić do wielu poważnych chorób i zaburzeń rozwojowych. Kwasy tłuszczowe występują naturalnie zwłaszcza w tłustych rybach morskich. Jak jednak wprowadzić je do diety maluszka?
W pierwszych dwóch latach życia ma miejsce szczególnie intensywny rozwój mózgu, dlatego też niezwykle ważne jest regularne dostarczanie organizmowi kwasów tłuszczowych ALA Omega-3. Aż 0,5% dobowego zapotrzebowania na energię u maluszka powinno być pokryte właśnie przez kwasy omega-3.
Omega-3 dla dzieci – dlaczego to takie ważne?
Zawarte w prawidłowej diecie wielonienasycone kwasy tłuszczowe (zwane też zdrowymi tłuszczami) omega-3 dla dzieci stanowią przede wszystkim silne wsparcie dla prawidłowego rozwoju mózgu i układu nerwowego. Ich brak lub zaniżona ilość w diecie może natomiast prowadzić do licznych chorób, zaburzeń rozwojowych i problemów ze zdrowiem. Wśród nich można wymienić m.in.:
• zaburzenia funkcji umysłowych dziecka (np. pamięci, koncentracji itp.),
• zaburzenia emocjonalne (np. ADHD),
• niektóre choroby metaboliczne, otyłość i cukrzyca,
• problemy z odpornością i podatność na alergie,
• choroby układu krążenia,
• wady narządów zmysłu.
Prawidłowa dieta w pierwszym roku życia dziecka w znacznym stopniu pomaga wykluczyć ryzyko powstawania powyższych schorzeń.
Kwasy tłuszczowe (ALA) Omega-3 w mleku i kaszkach mlecznych HiPP
Mleko HiPP COMBIOTIK® oraz kaszki mleczne HiPP BIO na mleku następnym zawierają cenne kwasy Omega-3 pozyskane z ekologicznych surowców BIO. Dzięki temu możesz mieć pewność, że zapotrzebowanie dziecka na Omega-3 (ALA) zostanie pokryte w całkowicie naturalny sposób. Twój maluszek codziennie otrzyma wszystko, co niezbędne do prawidłowego rozwoju. Poniższy wykres obrazuje (na przykładzie 7-miesięcznego niemowlęcia) pokrycie dziennego zapotrzebowania na Omega-3 (ALA) przez mleko HiPP oraz dania i kaszki HiPP.
