Menu

Mleko mamy – najlepsze dla maluszka. Zobacz, jaki skład ma mleko kobiece!

Mleko mamy to „cud natury” i najlepszy pokarm dla maluszka. Zawiera ono liczne składniki odżywcze, które pełnią ważną rolę w prawidłowym rozwoju niemowlęcia. Składniki te przyczyniają się do budowania odporności oraz chronią dziecko przed alergiami i chorobami. Jaki jest skład mleka matki i co warto o nim wiedzieć?

Mleko matki to cenne składniki odżywcze

mleko mamy

W pierwszych miesiącach życia mleko mamy jest dla niemowlęcia jedynym źródłem wartościowych składników odżywczych. Dostarcza maleństwu odpowiednią dawkę energii oraz witaminy i składniki mineralne niezbędne do prawidłowego rozwoju. Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) rekomenduje mleko matki jako wyłączny sposób żywienia dziecka w pierwszych sześciu miesiącach życia. Oznacza to, że Twój maluszek – zanim skończy pół roku – może być karmiony tylko pokarmem z piersi. (Oprócz mleka mamy należy profilaktycznie podawać jedynie witaminę D oraz K - zapytaj o to swojego lekarza).

LC PUFA (omega 3&6) – kwasy tłuszczowe w mleku mamy

Kwasy LC PUFA (omega 3&6) pełnią ważną funkcję w procesie rozwoju mózgu, układu nerwowego i zdolności widzenia. LC PUFA to inaczej długołańcuchowe wielonienasycone kwasy tłuszczowe, które odgrywają istotną rolę w procesie kształtowania się wyżej wymienionych obszarów. Najważniejszy dla zdrowego rozwoju jest kwas arachidonowy (AA) oraz kwas dokozaheksaenowy (DHA) – obydwie substancje zawarte są w mleku mamy.


Kwasy omega-3 są ważne dla rozwoju mózgu i komórek nerwowych, szczególnie w wieku niemowlęcym. W pierwszych dwóch latach życia ma miejsce proces intensywnego dojrzewania mózgu, dlatego też niezwykle istotne jest, aby organizm dziecka regularnie otrzymywał odpowiednią dawkę kwasów omega-3. Powinny one pokrywać 0,5% dziennego zapotrzebowania na energię u niemowląt.

Naturalne kultury bakterii kwasu mlekowego

Mleko mamy zawiera wiele rodzajów kultur bakterii kwasu mlekowego, które wspierają rozwój zdrowej mikroflory jelitowej u dzieci karmionych piersią. Wraz z naturalnym pokarmem mama przekazuje dziecku ochronne bakterie kwasu mlekowego, które osadzając się na ściankach jelit zapobiegają namnażaniu się niepożądanych drobnoustrojów chorobotwórczych. Dzięki temu dzieci karmione piersią są w szczególny sposób chronione – bowiem to właśnie z jelit pochodzi aż 70% odporności człowieka! 

Błonnik pokarmowy w mleku mamy

Błonnik pokarmowy (tzw. oligosacharydy w mleku matki) stanowi pożywkę dla dobroczynnych kultur bakterii kwasu mlekowego, dzięki czemu przyczynia się do rozwoju korzystnej mikroflory jelitowej.

Skład mleka matki – co jeszcze wpływa na zdrowie maluszka?

Mleko mamy zawiera przede wszystkim różne rodzaje białka. Pokarm z piersi zawiera przede wszystkim białka serwatkowe, które dobrze się trawią i nie zalegają w żołądku czy jelitach maluszka. Innym ważnym białkiem jest kazeina, która zwiększa wchłanianie cennych składników odżywczych (m.in. cynku, miedzi oraz wapnia).
Ważnym składnikiem mleka mamy są tłuszcze, które pokrywają 50% dziennego zapotrzebowania kalorycznego niemowlęcia. Pełnią przy tym nie tylko funkcje energetyczne i odżywcze, ale także budulcowe. Ich przyswajanie jest niezbędne dla prawidłowego rozwoju mózgu i układu nerwowego.
Mleko kobiece to także węglowodany (w tym zwłaszcza laktoza), cholesterol oraz liczne witaminy (m.in. witamina A, D oraz E), które odpowiadają np. za rozwój narządów wzroku (wit. A) i mocnych kości (wit. D) oraz chronią przed wolnymi rodnikami (wit. E).

Warto wiedzieć:

Mleko mamy nie tylko dostarcza dziecku wszystkich niezbędnych składników odżywczych, ale również odpowiednio nawadnia organizm. Oznacza to, że nie ma konieczności podawania dziecku karmionemu piersią dodatkowych płynów, np. wody czy herbatek dla niemowląt. Jeśli nie masz pewności, czy dziecko otrzymuje wystarczającą ilość płynów, pamiętaj o zasadzie: niemowlę ważące 10 kg potrzebuje dziennie ok. 1 litra płynów dziennie. Większe dziecko natomiast będzie potrzebowało o około 20–50 ml więcej na każdy kolejny kilogram masy ciała.

mleko kobiece

Jakie jeszcze cenne składniki zawiera mleko kobiece? Do prawidłowego rozwoju i zdrowia dziecka przyczyniają się również:
•    przeciwciała (immunoglobulina) lub lizozym – wykazują działanie bakteriobójcze,
•    laktoferyna – pomaga organizmowi wchłaniać żelazo i działa bakteriobójczo,
•    składniki przeciwinfekcyjne i wspomagające rozwój układu odpornościowego (m.in. immunoglobina )

Oczywiście istnieją także składniki mleka mamy, których funkcja nie została jeszcze dokładnie ustalona i przebadana naukowo. Obecna wiedza medyczna nie pozostawia jednak wątpliwości, iż mleko mamy to najzdrowszy znany sposób odżywiania dziecka w pierwszym półroczu życia.