Menu

Mikroflora jelitowa u dzieci - jak dbać o odporność dziecka i zdrowy brzuszek?

Jaki wpływ mają jelita i układ pokarmowy na odporność dziecka? Dlaczego zdrowa mikroflora jelitowa jest tak ważna dla odporności i w jaki sposób mleko mamy może – poprzez zawartość probiotycznych kultur bakterii – przyczynić się do budowania sił obronnych organizmu? Jakie dobroczynne kultury bakterii znajdują się w kobiecym mleku?

Jak rozwija się mikroflora jelitowa u dziecka?

Kiedy dziecko przychodzi na świat, jego jelita są niedojrzałe i nie zapewniają jeszcze optymalnej ochrony przed szkodliwymi drobnoustrojami. Do budowania sił obronnych organizmu niezwykle ważna jest prawidłowa mikroflora jelit. Dlatego też w żywieniu niemowląt należy zwracać uwagę na wspieranie rozwoju zdrowej flory w jelitach. Mleko mamy odgrywa tu szczególną rolę, a zdrowy brzuszek malucha ma ogromny wpływ na jego obecną i przyszłą odporność.

Natura wymyśliła idealne wsparcie odporności niemowląt i małych dzieci: są nim bakterie w mleku matki. Wraz z mlekiem matki dziecko otrzymuje pożyteczne kultury bakterii kwasu mlekowego, które osadzają się na ściankach jelit i zwalczają niepożądane drobnoustroje. Bakterie te pełnią rolę bariery, która chroni dzieci karmione piersią przed alergiami i chorobami.

Zdrowy brzuszek a odporność dziecka

Wiodący eksperci specjalizujący się w badaniach nad probiotykami (naturalnymi kulturami bakterii kwasu mlekowego) przeprowadzili projekt badawczy, mający na celu identyfikację pożytecznych kultur bakterii obecnych w mleku mamy. Badanie przeprowadzono na terenie Niemiec i Austrii. Wyniki wykazały obecność bakterii z rodzaju Lactobacillus w przypadku ponad 1/3 (66%) analizowanych próbek, natomiast bifidobakterie wykryto u 1/4 (26%) analizowanych przypadków.

W grupie bakterii z rodzaju Lactobacillus najczęściej występowały gatunki Lactobacillus salivarius, Lactobacillus fermentum i Lactobcilus gasseri. Wśród rzadziej występujących Bifidobakterii najczęściej identyfikowano gatunek Bifidus breve.

Oprócz probiotycznych kultur bakterii ważną rolę w budowaniu zdrowej mikroflory jelitowej pełni także prebiotyczny błonnik pokarmowy (oligosacharydy zawarte w mleku kobiecym). Składnik ten stanowi pożywkę dla bakterii kwasu mlekowego, dzięki czemu wspiera rozwój prawidłowej flory w jelitach.

Warto wiedzieć:

To właśnie ze względu na niepowtarzalny i możliwie najlepiej dobrany do potrzeb dziecka skład mleka matki, karmienie piersią jest najbardziej właściwym sposobem wyłącznego żywienia malucha w pierwszym półroczu jego życia. Takie rodzaj karmienia rekomendowany jest przez Światową Organizację Zdrowia (WHO). 

Tworząc mleko modyfikowane HiPP inspirowaliśmy się najlepszym możliwym wzorcem - naturalnym składem mleka matki.