Mikrobiota jelitowa u dzieci - jak dbać o odporność dziecka i zdrowy brzuszek?

Jaki wpływ mają jelita i układ pokarmowy na odporność dziecka? Dlaczego zdrowa mikrobiota jelitowa jest tak ważna dla odporności i w jaki sposób mleko mamy może – poprzez zawartość probiotycznych kultur bakterii – przyczynić się do budowania sił obronnych organizmu? Jakie dobroczynne kultury bakterii znajdują się w kobiecym mleku?

Co to jest mikrobiota jelitowa?

Mikrobiota jelitowa to nic innego jak inne określenie mikroflory jelitowej. Jak wiadomo, nasze jelita zamieszkują liczne kultury bakterii i innych drobnoustrojów, które mają korzystny wpływ nie tylko na same procesy trawienne, ale także procesy odpornościowe, syntezę niektórych witamin oraz kondycję całego naszego organizmu.  Mikrobiota jelitowa często określana jest wręcz mianem dodatkowego „narządu” w ludzkim ciele, chociażby ze względu na fakt, iż jest w stanie w różnoraki sposób reagować na odbierane ze środowiska informacje (obecność poszczególnych składników pokarmowych, zmiany pH itp.). Warto wspomnieć, że u każdego z nas mikrobiota jelitowa ma własny, unikalny skład, który kształtować zaczyna się od chwili narodzin. Choć dominują w niej bakterie beztlenowe, istotną rolę odgrywają również probiotyki, w tym m.in. bakterie kwasu mlekowego, zwłaszcza w sytuacji gdy dochodzi do tzw. dysbiozy, czyli zaburzenia jej równowagi.

Jak rozwija się mikrobiota jelitowa u dziecka?

Kiedy dziecko przychodzi na świat, jego jelita są niedojrzałe i nie zapewniają jeszcze optymalnej ochrony przed szkodliwymi drobnoustrojami. Do budowania sił obronnych organizmu niezwykle ważna jest prawidłowa mikrobiota jelit. Dlatego też w żywieniu niemowląt należy zwracać uwagę na wspieranie rozwoju zdrowej flory w jelitach. Mleko mamy odgrywa tu szczególną rolę, a zdrowy brzuszek malucha ma ogromny wpływ na jego obecną i przyszłą odporność.

Karmienie piersią na odporność dla dzieci

Natura wymyśliła idealne wsparcie odporności niemowląt i małych dzieci : są nim bakterie w mleku matki. Wraz z mlekiem matki dziecko otrzymuje pożyteczne kultury bakterii kwasu mlekowego, które osadzają się na ściankach jelit i zwalczają niepożądane drobnoustroje. Bakterie te pełnią rolę bariery, która chroni dzieci karmione piersią przed alergiami i chorobami.

Zdrowy brzuszek a odporność dziecka - dobroczynny skład mleka matki

Wiodący eksperci specjalizujący się w badaniach nad probiotykami (naturalnymi kulturami bakterii kwasu mlekowego) przeprowadzili projekt badawczy, mający na celu identyfikację pożytecznych kultur bakterii obecnych w mleku mamy. Badanie przeprowadzono na terenie Niemiec i Austrii. Wyniki wykazały obecność bakterii z rodzaju Lactobacillus w przypadku ponad 1/3 (66%) analizowanych próbek, natomiast bifidobakterie wykryto u 1/4 (26%) analizowanych przypadków.

W grupie bakterii z rodzaju Lactobacillus najczęściej występowały gatunki Lactobacillus salivarius, Lactobacillus fermentum i Lactobcilus gasseri. Wśród rzadziej występujących Bifidobakterii najczęściej identyfikowano gatunek Bifidus breve.

Błonnik pokarmowy w mleku matki wsparciem w budowaniu odporności u dzieci

Oprócz probiotycznych kultur bakterii ważną rolę w budowaniu zdrowej mikrobioty jelitowej pełni także prebiotyczny błonnik pokarmowy (oligosacharydy zawarte w mleku kobiecym). Składnik ten stanowi pożywkę dla bakterii kwasu mlekowego, dzięki czemu wspiera rozwój prawidłowej flory w jelitach.

Warto wiedzieć:

To właśnie ze względu na niepowtarzalny i możliwie najlepiej dobrany do potrzeb dziecka skład mleka matki, karmienie piersią jest najbardziej właściwym sposobem wyłącznego żywienia malucha w pierwszym półroczu jego życia. Takie rodzaj karmienia rekomendowany jest przez Światową Organizację Zdrowia (WHO). 

Tworząc mleko modyfikowane HiPP inspirowaliśmy się najlepszym możliwym wzorcem - naturalnym składem mleka matki.

Czytaj także:
Mleko mamy - najlepsze dla maluszka! Sprawdź, jaki skład ma mleko kobiecie
Mleko mamy zawiera prebiotyki i probiotyki. Nie bez powodu!

Karmienie piersią

Wideoporady: mleko mamy i karmienie piersią Mleko matki – najlepsze mleko dla dziecka. Zobacz, jaki skład ma mleko kobiece! Przygotowanie do karmienia piersią Techniki i pozycje do karmienia piersią noworodka Mleko mamy zawiera prebiotyki i probiotyki. Nie bez powodu! Siara, czyli pierwsze mleko matki – co warto wiedzieć? Jak pobudzić laktację - skuteczne sposoby w zgodzie z naturą Jak karmić piersią Nawał mleczny Zastój pokarmu Przechowywanie mleka matki- jak to zrobić prawidłowo? Zapalenie piersi – objawy, przyczyny, leczenie. Poradnik HiPP Omega-3 (ALA) - ważne dla rozwoju mózgu i komórek nerwowych Witamina D – ważna do budowy kości Ulewanie u noworodka – przyczyny i sposoby na ulewanie u dzieci Kolka niemowlęca - jak ją rozpoznać? Po czym rozpoznać zaparcia u noworodka karmionego piersią? Wzrost i rozwój mózgu w pierwszym roku życia dziecka Mama wraca do pracy Alergia pokarmowa na mleko u niemowlaka – jakie mleko wybrać? Karmienie dziecka z refluksem – wszystko, co powinnaś wiedzieć Karmienie piersią i karmienie mieszane – po czym poznam, że moje dziecko się najada? Jak długo karmić piersią i jak odstawić dziecko od piersi? Porady Na czym polega dieta matki karmiącej ? Karmienie mieszane – jak łączyć karmienie piersią i butelką? Wzdęcia u noworodka Karmienie piersią po cesarce Karmienie piersią w ciąży Mikrobiota jelitowa u dzieci - jak dbać o odporność dziecka i zdrowy brzuszek? Karmienie piersią a odporność dziecka – budowanie odporności niemowląt od pierwszych dni życia