Karmienie piersią a odporność dziecka – budowanie odporności niemowląt od pierwszych dni życia

Układ immunologiczny noworodka w momencie narodzin nie jest jeszcze w pełni wykształcony. Nabywanie odporności rozpoczyna się tuż po urodzeniu. Karmienie piersią jest najlepszym wsparciem dla funkcjonowania układu odpornościowego niemowlęcia. Mama karmiąc piersią w naturalny sposób dostarcza swojemu maleństwu niezbędnych substancji, które wzmacniają układ immunologiczny. Skład mleka Mamy i jego właściwości wpływają i kształtują odporność dziecka.

Które składniki mleka matki wpływają na odporność dziecka?

Nie od dzisiaj wiadomo, że karmienie piersią to najlepszy sposób na dostarczenie dziecku wszystkich niezbędnych do prawidłowego rozwoju składników odżywczych: witamin, białek, hormonów, kwasów tłuszczowych i innych cennych związków. Mleko matki można uznać za substancję niezwykłą, biorąc pod uwagę fakt, iż jego skład jest w stanie dynamicznie zmieniać się i dopasowywać do indywidualnych potrzeb maluszka. Niezwykle cenne są zwłaszcza te składniki mleka matki, które wpływają na odporność niemowląt. Mowa tu między innymi o licznych witaminach, enzymach, prebiotykach i przeciwciałach, które aktywnie wspierają odporność dzieci zwłaszcza w pierwszych miesiącach po narodzinach.

Białka – wsparcie układu odpornościowego niemowlaka

Białka wzmacniają funkcje układu odpornościowego niemowlęcia, zawierają związki bakteriobójcze, chronią przed chorobami. Kazeina – jedno z najważniejszych białek zawartych w pokarmie wspomaga wchłanianie cynku, który wspiera układ odpornościowy.

Kwasy tłuszczowe – rola nocnego karmienia

Znaczny wpływ na budowanie odporności u dziecka ma nocne karmienie. Pokarm wytwarzany w nocy bogatszy jest w cenne kwasy tłuszczowe. Długołańcuchowe wielonienasycone kwasy tłuszczowe LC-PUFA pomagają w zwalczaniu infekcji i budują odporność dziecka. Dzięki swoim właściwościom umożliwiają niszczenie bakterii i wirusów.

Oligosacharydy mleka kobiecego – rola prebiotyków w rozwoju probiotyków

Wspierają rozwijający się układ odpornościowy. Sprzyjają rozwojowi „korzystnych” bakterii w przewodzie pokarmowym dziecka, eliminują drobnoustroje chorobotwórcze, zmniejszają ryzyko alergii. Ważne dla odporności dziecka są prebiotyki - „korzystne” bakterie z rodzaju Lactobacillus i Bifidobacterium, które pomagają w budowaniu mikrobioty jelitowej dziecka.

Probiotyki w mleku matki – ochrona brzuszka niemowlaka

Brzuszek niemowlaka, ze względu na fakt, iż jego układ pokarmowy nie jest jeszcze w pełni rozwinięty, wymaga szczególnej ochrony. Probiotyki w mleku matki uszczelniają ściany jelit, wytwarzają kwaśne środowisko, co chroni przed namnażaniem się szkodliwych bakterii i wirusów oraz hamują rozwój infekcji i biegunek. Wspierają tym samym w aktywny sposób odporność dziecka. Nie zapominajmy również, że żywe kultury bakterii m.in. Lactobacillus wspierają procesy trawienne, zmniejszając ryzyko kolek czy bolesnych wzdęć.

Witaminy A i C i ich rola we wspomaganiu odporności niemowląt

Badania dowiodły, że znajdziemy różnorodne witaminy w mleku matki, które korzystnie wpływają na organizm maluszka. Część z nich, jak np. witamina A i witamina C, jest między innymi odpowiedzialna za wspomaganie odporności. Nie od dzisiaj wiadomo, że witamina C nie tylko przyspiesza procesy gojenia się ran, ale również jest silnym przeciwutleniaczem zwalczającym wolne rodniki. Na odporność niemowląt wpływ ma również witamina A, która uszczelnia błony śluzowe i powłoki skórne, zapobiegając wnikaniu do organizmu dziecka patogennych drobnoustrojów.

Pamiętaj!

Pokarm kobiecy zmniejsza ryzyko zachorowania na infekcje bakteryjne u dzieci oraz znacznie wpływa na budowanie odporności. Mleko Mamy nawadnia i odżywia, daje ukojenie, bliskość i poczucie bezpieczeństwa.

Karmienie piersią jest najlepszym darem, jaki możesz zaoferować swojemu maleństwu już od pierwszych dni życia, dzięki któremu dziecko będzie miało silniejszy układ immunologiczny.
 

Karmienie piersią

Wideoporady: mleko mamy i karmienie piersią Mleko matki – najlepsze mleko dla dziecka. Zobacz, jaki skład ma mleko kobiece! Przygotowanie do karmienia piersią Techniki i pozycje do karmienia piersią noworodka Mleko mamy zawiera prebiotyki i probiotyki. Nie bez powodu! Siara, czyli pierwsze mleko matki – co warto wiedzieć? Jak pobudzić laktację - skuteczne sposoby w zgodzie z naturą Jak karmić piersią Nawał mleczny Zastój pokarmu Przechowywanie mleka matki- jak to zrobić prawidłowo? Zapalenie piersi – objawy, przyczyny, leczenie. Poradnik HiPP Omega-3 (ALA) - ważne dla rozwoju mózgu i komórek nerwowych Witamina D – ważna do budowy kości Ulewanie u noworodka – przyczyny i sposoby na ulewanie u dzieci Kolka niemowlęca - jak ją rozpoznać? Po czym rozpoznać zaparcia u noworodka karmionego piersią? Wzrost i rozwój mózgu w pierwszym roku życia dziecka Mama wraca do pracy Alergia pokarmowa na mleko u niemowlaka – jakie mleko wybrać? Karmienie dziecka z refluksem – wszystko, co powinnaś wiedzieć Karmienie piersią i karmienie mieszane – po czym poznam, że moje dziecko się najada? Jak długo karmić piersią i jak odstawić dziecko od piersi? Porady Na czym polega dieta matki karmiącej ? Karmienie mieszane – jak łączyć karmienie piersią i butelką? Wzdęcia u noworodka Karmienie piersią po cesarce Karmienie piersią w ciąży Mikrobiota jelitowa u dzieci - jak dbać o odporność dziecka i zdrowy brzuszek? Karmienie piersią a odporność dziecka – budowanie odporności niemowląt od pierwszych dni życia