Białka
Białka wzmacniają funkcje układu odpornościowego niemowlęcia, zawierają związki bakteriobójcze, chronią przed chorobami. Kazeina – jedno z najważniejszych białek zawartych w pokarmie wspomaga wchłanianie cynku, który wspiera układ odpornościowy.
Immunoglobuliny
Przeciwciała klasy IgA – najwięcej znajduje się ich w siarze, czyli w pierwszym mleku, jakim noworodek jest karmiony. Wchodzą też w skład mleka początkowego i właściwego. Przeciwciała pobudzają układ immunologiczny, pomagają zwalczać bakterie, wirusy, grzyby i alergeny, przez co chronią dziecko przed wieloma chorobami zakaźnymi.
Kwasy tłuszczowe
Znaczny wpływ na budowanie odporności u dziecka ma nocne karmienie. Pokarm wytwarzany w nocy bogatszy jest w cenne kwasy tłuszczowe. Długołańcuchowe wielonienasycone kwasy tłuszczowe LC-PUFA pomagają w zwalczaniu infekcji i budują odporność dziecka. Dzięki swoim właściwościom umożliwiają niszczenie bakterii i wirusów.
Oligosacharydy mleka kobiecego
Wspierają rozwijający się układ odpornościowy. Sprzyjają rozwojowi „korzystnych” bakterii w przewodzie pokarmowym dziecka, eliminują drobnoustroje chorobotwórcze, zmniejszają ryzyko alergii. Ważne dla odporności dziecka są prebiotyki - „korzystne” bakterie z rodzaju Lactobacillus i Bifidobacterium, które pomagają w budowaniu mikrobioty jelitowej dziecka.
Probiotyki
Uszczelniają ściany jelit, wytwarzają kwaśne środowisko, co chroni przed namnażaniem się bakterii i wirusów, hamują rozwój infekcji i biegunek.
Witaminy A i C
Są między innymi odpowiedzialne za wspomaganie odporności.