Ulewanie - przyczyny

Ulewanie pokarmu dotyczy większości niemowląt karmionych piersią - jest spowodowane niedojrzałością układu pokarmowego. W pierwszych dniach, tygodniach, a nawet miesiącach życia Twojego dziecka mięsień zwieracza przełyku jest jeszcze za słaby, aby prawidłowo pełnić swoją funkcję, stąd może dochodzić do cofania się pokarmu z żołądka do przełyku. Najczęściej pokarm ulewa się bezpośrednio po jedzeniu, czasem już przetrawiony o konsystencji twarożku.

Przyczyną ulewania bywa też:

  • zbyt szybkie i łapczywe jedzenie, przez co maluszek połyka zbyt dużo powietrza;
  • zbyt duża ilość pokarmu, której niemowlę nie może pomieścić w malutkim żołądku;
  • zła technika przystawiania do piersi.

Jak pomóc dziecku z ulewaniem

Ulewanie to fizjologiczna przypadłość, która nie wymaga leczenia i wraz z wiekiem stopniowo ustępuje. Aby pomóc dziecku, zadbaj o prawidłową technikę karmienia, by maluszek prawidłowo chwytał pierś (całą brodawkę wraz z częścią otoczki).

Główka niemowlęcia powinna być wyżej uniesiona niż reszta ciała. Gdy pokarm wypływa zbyt szybko, możesz dozować karmienie, czyli robić przerwy podczas jednego karmienia.

Pomocna jest także zmiana pozycji karmienia, aby pokarm nie wypływał pod zbyt dużym ciśnieniem, tylko "pod górkę". W tym celu ułóż się w pozycji półleżącej, połóż maluszka na swoim brzuchu i tak podaj pierś. Po nakarmieniu unieś dziecko lekko ku górze i potrzymaj w takiej pozycji od kilku do kilkunastu minut, aby odbiło połknięte powietrze.

Bezpośrednio po karmieniu nie układaj maleństwa na brzuszku. W łóżeczku układaj zawsze na bokach. Dobrze też, gdy główka i tułów będą ułożone wyżej niż reszta ciała np. pod kątem 30 stopni. W tym celu możesz pod wezgłowie materaca położyć wałek np. zrolowany ręcznik lub kocyk.

Kiedy zgłosić się do lekarza?

Do lekarza powinnaś udać się, gdy:

  • ulewanie jest obfite;
  • trwa zbyt długo, co prowadzi do słabego przybierania na wadze lub wręcz utraty masy ciała dziecka;
  • gdy pojawia się gwałtowne chlustanie po każdym karmieniu.
To może Cię również zainteresować: