Menu

Kamienie milowe w rozwoju mleka modyfikowanego

Poznaj najważniejsze etapy w rozwoju mleka modyfikowanego na przestrzeni ostatnich 50 lat i dowiedz się, czym charakteryzuje się mleko modyfikowane HiPP. To produkt, który nas wyróżnia - potwierdzeniem tego jest fakt, że w ciągu ostatnich 50 lat przygotowano już ponad 2 miliardy butelek mleka HiPP!

Pierwsze mleko modyfikowane

Skład białka podobny jak w mleku matki

Białko w mleku matki ma inny skład niż białko w mleku krowim. Podczas gdy mleko krowie składa się w 80% z kazeiny i w 20% z białek serwatkowych, proporcja tych składników w mleku matki jest odwrotna. Mleko kobiece zawiera tylko 40% kazeiny i 60% białek serwatkowych.

Dostosowanie składu białka w mleku modyfikowanym poprzez dodanie białek serwatkowych było pierwszym ważnym etapem, aby zbliżyć mleko początkowe do wzorca mleka matki i sprawić, aby było ono lepiej tolerowane przez niemowlęta.

Kwasy tłuszczowe LC PUFA

Mleko matki zawiera kwasy tłuszczowe specjalnie dostosowane do potrzeb organizmu niemowlęcia, ważne dla rozwoju mózgu, komórek nerwowych i zdolności widzenia. Te cenne kwasy Omega-3 i 6 noszą nazwę „długołańcuchowych wielonienasyconych kwasów tłuszczowych”.

Skrót LC PUFA oznacza „Longchained polyunsaturated fatty acids“. Pierwotnie kwasy te pozyskiwane były z olejów zawartych w jajach i rybach. Obecnie oprócz olejów rybich stosuje się wysokiej jakości oleje roślinne, które są przyjemniejsze w smaku.

LC PUFA są szczególnie ważne w pierwszych miesiącach życia, gdyż organizm noworodka jeszcze nie potrafi wytwarzać ich sam. Dlatego przy wyborze mleka modyfikowanego zwracaj uwagę na dodatek LC PUFA.

Probiotyki

Probiotyki: kultury bakterii ważne dla jelit niemowlęcia

Mleko matki zawiera liczne kultury bakterii probiotycznych, a ich rodzaj jest cechą indywidualną każdej kobiety. Probiotyki zawarte w kobiecym pokarmie są przekazywane dziecku podczas karmienia piersią; osadzają się na ściankach jelit gdzie zwalczają szkodliwe drobnoustroje, dzięki czemu przyczyniają się do kształtowania zdrowej mikroflory jelitowej u dzieci karmionych piersią. Dlatego też dzieci karmione w sposób naturalny wraz z mlekiem matki otrzymują szczególnie dobrą ochronę.

Od 1998 roku na rynku obecne jest mleko modyfikowane, które – dzięki zawartości probiotyków – wzorowane są na kompleksie ochronnym mleka matki. Firma HiPP już w 2002 roku, jako pierwsza na rynku, zastosowała naturalne kultury bakterii kwasu mlekowego, które zostały wyizolowane z mleka kobiecego i w naturalny sposób obecne są w jelitach człowieka.

Prebiotyki

Prebiotyki – błonnik pokarmowy, który stanowi pożywkę dla probiotyków

Mleko matki zawiera duże ilości oligosacharydów o działaniu prebiotycznym. Wspierają one namnażanie się pożytecznych probiotyków, które tworzą na ściankach jelit niemowlęcia warstwę ochronną.

Od 2002 roku również w niektórych mlekach dla niemowląt stosuje się prebiotyczny błonnik pokarmowy, który - podobnie jak u dzieci karmionych piersią - wspiera zdrową mikroflorę jelitową. Do różnych rodzajów błonnika zawartego w mleku modyfikowanym zaliczają się galaktooligosacharydy (GOS) - pozyskiwane są z naturalnej laktozy, dzięki czemu są one zbliżone do tych obecnych w mleku matki. Niektóre marki stosują także fruktooligosacharydy (FOS) pozyskiwane z cykorii.

Probiotyki i prebiotyki

Pokarm kobiecy zawiera połączenie różnych pro- i prebiotyków, które współdziałają ze sobą i przyczyniają się do wspierania odporności u dzieci karmionych piersią. Mleko matki dostarcza nie tylko samych probiotyków czy prebiotyków – jego cechą jest wyjątkowe połączenie tych składników, które zapewnia dzieciom karmionym naturalnie szczególnie dobrą ochronę.

W 2011 roku, po wieloletnich badaniach, firma HiPP jako pierwsza na rynku wprowadziła mleko następne nowej generacji, które również zawiera kompozycję naturalnych kultur bakterii kwasu mlekowego i galaktooligosacharydów (pozyskanych z laktozy). Prebiotyczny błonnik wspiera zdrową mikroflorę jelitową podobnie jak u dzieci karmionych piersią.

Obecnie firma HiPP proponuje kompleksowy wybór mleka z naturalnymi kulturami bakterii kwasu mlekowego i galaktooligosacharydami, przeznaczonego dla dzieci, które nie są karmione piersią.