Menu

Wpływ cesarskiego cięcia na mikroflorę jelitową

Liczba urodzeń przez cesarskie cięcie w ostatnich latach rośnie – obecnie coraz więcej dzieci w Polsce przychodzi na świat w ten sposób. Dowiedz się, jaki wpływ ma cesarskie cięcie na mikroflorę jelit u maluszka.

Badania pokazują, że dzieci urodzone przez cesarskie cięcie są bardziej podatne na zachorowania niż dzieci urodzone siłami natury. Przyczyną tego stanu rzeczy może być inna mikroflora jelitowa u niemowląt, które urodziły się przy pomocy cięcia cesarskiego, w porównaniu z dziećmi które przyszły na świat w naturalny sposób.

Mikroflora jelitowa u dzieci urodzonych przez cesarskie cięcie

Mikroflora jelit odgrywa ważną rolę we wspieraniu niedojrzałego układu odpornościowego noworodka. Dzieci urodzone przez cesarskie cięcie mają mniej korzystną mikroflorę niż dzieci urodzone naturalnie, gdyż po cesarskim cięciu w jelitach brakuje pożytecznych bakterii Lactobacillus. Bakterie te jako pierwsze zasiedlają jelita maluszka i tworzą odpowiednie środowisko rozwoju dla korzystnych drobnoustrojów – dlatego są szczególnie ważne dla noworodka.

Mleko mamy wspiera rozwój mikroflory jelitowej

Mleko mamy w optymalny sposób wspiera mikroflorę jelitową: zawiera ono wartościowy błonnik pokarmowy (prebiotyki) i naturalne kultury bakterii kwasu mlekowego (probiotyki) oraz wiele innych cennych składników, które przyczyniają się do rozwoju korzystnej mikroflory jelitowej i chronią niemowlęta karmione piersią przed infekcjami. Karmienie piersią jest zatem szczególnie ważne w przypadku dzieci urodzonych przez cesarskie cięcie!

Pobierz bezpłatną aplikację HiPP dla dzieci
Pobierz