Menu

Badania nad mlekiem matki

Mleko mamy to najlepszy pokarm dla maluszka. Do tej pory nie udało się w pełni odwzorować składu kobiecego pokarmu - dlatego też staramy się jak najdokładniej przyjrzeć poszczególnym składnikom mleka mamy.

Od kilku lat wiadomo, że mleko matki stanowi ważne źródło naturalnych, probiotycznych kultur bakterii kwasu mlekowego, które osadzają się w jelitach dziecka karmionego piersią i chronią je przed niepożądanymi drobnoustrojami. W ten sposób działają jak bariera, która chroni maluszka przed alergiami i chorobami.

Jelito niemowląt karmionych piersią

Kultury bakterii kwasu mlekowego w mleku mamy

Mleko mamy prawdopodobnie zawiera setki różnych kultur bakterii kwasu mlekowego i ma bardzo złożony skład. Szczególnie istotne dla dziecka są bakterie z rodzaju Lactobacillus i Bifidus. Bakterie Lactobacillus jako pierwsze pojawiają się w jelitach niemowlęcia i stwarzają tam korzystne środowisko do rozwoju dla kolejnych pożytecznych drobnoustrojów.

Pożyteczne kultury bakterii w mleku mamy

Wiodący eksperci specjalizujący się w badaniach nad probiotykami (naturalnymi kulturami bakterii kwasu mlekowego) przeprowadzili projekt badawczy, mający na celu identyfikację pożytecznych kultur bakterii obecnych w mleku niemieckich i austriackich matek. Wyniki wykazały obecność bakterii Lactobacillus w przypadku ponad 1/3 (66%) analizowanych próbek, natomiast bifidobakterie wykryto u 1/4 (26%) analizowanych przypadków. W grupie bakterii typu Lactobacillus najczęściej występowały gatunki Lactobacillus salivarius, Lactobacillus fermentum i Lactobcilus gasseri. Wśród rzadziej występujących bifidobakterii najczęściej identyfikowano gatunek Bifidus breve.

Częstotliwość występowania bakterii Lacatobacillus oraz bifidobakterii w 160 próbkach mleka matki (%)

Źródło: Soto A et al.. Lactobacilli and bifidobacteria in human breast milk: influence of antibiotherapy and other host and clinical factors; Journal Pediatr Gastroenterol Nutr. 28 lutego 2014