Stosowanie mleka hipoalergicznego zmniejsza ryzyko alergii
Białko mleka może być decydującym czynnikiem wywołującym alergię. W procesie produkcji mleka hipoalergicznego łańcuchy białkowe zostają podzielone na mniejsze fragmenty – uzyskane w ten sposób cząsteczki są lepiej tolerowane przez wrażliwy organizm maluszka. Dzięki temu mleko hipoalergiczne pomaga ograniczyć ryzyko wystąpienia alergii.


Podzielone i przefiltrowane białko użyte w hipoalergicznym mleku początkowym HiPP zostało poddane prospektywnym badaniom obserwacyjnym pod kątem zapobiegania alergii.
Kluczowym czynnikiem w profilaktyce chorób alergicznych jest odpowiednie odżywianie – dlatego ważne jest, aby przez okres pierwszych 4-6 miesięcy życia maluszka postępować konsekwentnie. Już niewielka ilość zwykłego mleka dla niemowląt zawierająca normalne, niepodzielone białko może doprowadzić do nadwrażliwości i utraty efektów, jakie zostały osiągnięte dzięki zastosowaniu diety hipoalergicznej.
Należy pamiętać, że dieta hipoalergiczna nie gwarantuje 100% ochrony, jednak znacząco zmniejsza ryzyko wystąpienia alergii.
Mleko mamy wspomaga zdrową mikroflorę jelitową, która może chronić przed alergią
Wiele wskazuje na to, że ważną rolę w zapobieganiu alergii odgrywa (oprócz białka mleka) także niemowlęca mikroflora jelitowa. Wyniki badań potwierdzają, że skład mikroflory u dzieci zdrowych i dzieci z alergią znacząco się różni.
Mikroflora dzieci z alergią zawiera z reguły więcej niepożądanych bakterii, podczas gdy ilość korzystnych bakterii jest niższa niż w przypadku dzieci zdrowych. Prawidłowa mikroflora jelitowa - podobnie jak u dzieci karmionych piersią - wydaje się mieć decydujący wpływ na obniżenie ryzyka wystąpienia alergii.
Mleko HiPP HA Combiotik® – na wzór natury
Mleko matki stanowi dla nas idealny wzorzec. W mleku matki znajdują się różne rodzaje kultur probiotycznych - ich rodzaj jest cechą indywidualną każdej kobiety. Składnikiem pokarmu kobiecego jest również prebiotyczny błonnik, który wspomaga zdrową mikroflorę jelit.
Mleko HiPP HA Combiotik® powstało w oparciu o ten idealny wzorzec. Zawiera m.in. naturalne kultury bakterii kwasu mlekowego oraz cenne kwasy tłuszczowe Omega-3.