Odmiana - ciekawostki

Do produktów HiPP BIO wykorzystujemy olej z miąższu owoców oraz z nasion owoców palmowych. Owoce są wyciskane, a nasiona suszone, łuskane, mielone i na końcu wyciskane. Świeży olej palmowy ma specyficzny fiołkowy zapach i przyjemny, słodkawy smak, jest jasny i przezroczysty. Delikatna rafinacja dla HiPPa odbywa się w niższej temperaturze i trwa dłużej niż zwykle. Ma to pozytywny wpływ na jakość oleju palmowego HiPP. Z ekologicznego punktu widzenia prowadzenie upraw oleju palmowego ma liczne zalety – przy założeniu, że pod uprawy nie wycięto lasów deszczowych. Gleba obsadzana i pokryta roślinnością jest chroniona przed erozją, gdyż wszystkie prace rolne są prowadzone bez użycia ciężkich maszyn rolniczych. Ponadto olejarnie wykorzystują odpady roślinne do pozyskiwania energii i nie muszą dzięki temu korzystać z paliw kopalnych.