Pochodzenie

Jabłka HiPP BIO potrzebują w procesie wzrostu i dojrzewania wystarczająco dużo wilgoci  – a latem także ciepła, tak aby wytworzył się odpowiedni stosunek kwasowości i słodyczy. Jednak długotrwałe opady także nie są korzystne, gdyż powodują rozwój grzybów. Jabłka są również „kapryśne” jeśli chodzi o niskie temperatury. Lubią zimowe mrozy, gdyż warunkują one odpowiedni moment i regularność kwitnienia. Z kolei nie tolerują przymrozków w okresie kwitnienia.
Aby móc spełnić wysokie standardy jakościowe o każdej porze roku, sprowadzamy jabłka z plantacji zlokalizowanych w Niemczech, Gruzji, Włoszech, Austrii, Polsce, Serbii, Turcji oraz na Węgrzech – w przypadku zapotrzebowania i w wyjątkowych sytuacjach także z plantacji mieszczących się na półkuli południowej.  Preferujemy jabłka rosnące w tradycyjnych sadach, gdyż mają one ekologiczne znaczenie dla wielu gatunków insektów i ptaków.