Naszym celem jest stworzenie systemu, który ułatwiałby raportowanie oraz ocenę różnorodności biologicznej, jak również umożliwiłby przemysłowi spożywczemu łatwiejsze, wiarygodne oraz transparentne przetwarzanie zebranych informacji. W tym celu powinny zostać uwzględnione
ważne funkcje poszczególnych gatunków oraz populacji (czynnik wspierający rolnictwo), jak również utrzymanie różnorodności biologicznej, w tym gatunkowej.
Wspólnie ze Stowarzyszeniem Producentów Żywności Ekologicznej (AöL), Technicznym Uniwersytetem w Monachium, Uniwersytetem Leibniz w Hanowerze i firmami partnerskimi badamy wpływ rolnictwa ekologicznego na biologiczną różnorodność, biorąc pod uwagę cały łańcuch tworzenia wartości w produkcji żywności ekologicznej.
Naszym długoterminowym celem jest wypracowanie praktycznych wskazówek, które pomogłyby dostawcom HiPP w utrzymaniu różnorodność biologicznej, oraz zwiększenie liczby gospodarstw produkujących w sposób ekologiczny.