Znak HiPP BIO - wywiad ze Stefanem Hippem

Tematyka związana z ekologią obecnie coraz bardziej zyskuje na znaczeniu.

Jednak warto sobie zadać pytanie, czy rzeczywiście unijne logo rolnictwa ekologicznego jest gwarancją, że żywność nim oznaczona jest zdrowa.

Każdy produkt - począwszy od czekolady, na chipsach kończąc - można oznaczyć jako ekologiczny, przy założeniu, że zostały spełnione ustawowe wymagania.

Dlatego właśnie poprosiliśmy Stefana Hippa, który jak nikt inny w Niemczech wywarł ogromny wpływ na rozwój rolnictwa ekologicznego, aby wyjaśnił nam różnicę pomiędzy standardowym, obowiązującym w Unii Europejskiej oznaczeniem BIO, a jakością HiPP BIO.

S.Hipp: Po pierwsze - z powodu długiej tradycji. Rolnictwem ekologicznym zajmujemy się od ponad 60 lat. W tamtych czasach tematyka BIO nie była jeszcze tak popularna, jak w chwili obecnej. Można powiedzieć, że płynęliśmy pod prąd i z pełnym przekonaniem kontynuowaliśmy ideę rolnictwa ekologicznego. Tym samym wyznaczyliśmy nowe standardy jakościowe w produkcji żywności dla niemowląt. Obejmują one swoim zakresem wybór gleby, uprawę oraz przetwarzanie roślin i można odnaleźć je w każdym słoiczku HiPP.

S. Hipp: Oczywiście. Rozporządzenie Unii Europejskiej dotyczące rolnictwa ekologicznego reguluje wiele ważnych kwestii. Zabrania stosowania syntetycznych środków chemii rolnej do oprysku i nawożenia roślin, ustala wytyczne odnośnie lokalizacji pól uprawnych, jakości nasion i wielu innych aspektów.

S. Hipp: Absolutnie nie. Standardowe, unijne logo jest ważne, ponieważ świadczy o jakości ekologicznej. Jednak znak ten nie oznacza jeszcze, że produkt jest pozbawiony pozostałości szkodliwych substancji. Mogą one przedostać się z sąsiedniego pola za pośrednictwem wiatru i zanieczyścić owoce, warzywa oraz zboża. Dlatego przepisy dotyczące żywności dla niemowląt dopuszczają minimalną zawartość środków ochrony roślin w produktach dla niemowląt. Jednak w tym przypadku firma HiPP kieruje się zasadą „zerowej tolerancji”, co oznacza, że nie godzimy się na nawet najmniejszą obecność środków ochrony roślin w produkowanej przez nas żywności dla niemowląt. Tylko słoiczki, których skład nie budzi żadnych wątpliwości, posiadają znak HiPP BIO.

S. Hipp: Zaczynamy od pobrania próbek gleby, aby upewnić się, czy dane pole uprawne spełnia nasze wymagania. Kolejnym punktem jest lokalizacja, koniecznie z dala od źródeł potencjalnych zanieczyszczeń. Już przed laty objęliśmy umowami wyłączności tereny najlepiej nadające się pod uprawę poszczególnych gatunków warzyw. Przez dziesięciolecia zdobywaliśmy specjalistyczną wiedzę jak stosować płodozmian, aby stopień zanieczyszczeń pozostawał na możliwie najniższym poziomie. Cały czas wspieramy rolników, którzy z nami współpracują, aby dostarczane przez nich surowce mogły pozytywnie przechodzić nasze kontrole jakościowe.

S. Hipp: Dostarczone surowce są kontrolowane pod kątem obecności ponad 1000 rodzajów zanieczyszczeń. To znacznie więcej niż wymaga ustawodawca. Każdy słoiczek przechodzi ponad 260 kontroli. Są tak dokładne, że znaleźlibyśmy ziarenko soli w 25-metrowym basenie. Ponadto istnieją rodzaje zanieczyszczeń, których obecność w żywności dla niemowląt nie została prawnie uregulowana. Firma HiPP dobrowolnie ustaliła ponadprzeciętnie surowe normy odnośnie wszelkich możliwych rodzajów substancji szkodliwych. Nieoceniony jest również wkład naszych rolników, którzy od dziesięcioleci uznają bezkompromisowe stanowisko HiPP w kwestii jakości.