1956: Pionier rolnictwa ekologicznego

Równolegle z pierwszą produkcją żywności dla niemowląt na skalę przemysłową, Georg Hipp rozpoczął w 1956 r. uprawę owoców i warzyw metodami ekologicznymi na naturalnych glebach, bez użycia chemii. Przekonany do idei dr Hansa Muellera, twórcy zasad rolnictwa ekologicznego, Georg Hipp postawił sobie za cel wytwarzanie zdrowej i smacznej żywności dla niemowląt z surowców ekologicznych BIO.

Ekologiczne metody upraw zaczęto stosować najpierw w rodzinnym gospodarstwie Hipp - Ehrensberger Hof (na zdjęciu) niedaleko Pfaffenhofen. W 1967 r. syn Georga Hippa - Claus Hipp razem ze swoimi braćmi: Georgiem i Paulusem, przejął prowadzenie przedsiębiorstwa i krok po kroku rozwijał ideę rolnictwa ekologicznego.

Jako pionier rolnictwa ekologicznego, Claus Hipp jeździł do okolicznych gospodarstw i przekonywał rolników do wprowadzonej przez siebie idei. Po pewnym czasie udało mu się w ten sposób stworzyć sieć gospodarstw ekologicznych BIO.