10 miesięczne dziecko pije 100ml mleka modyfikowanego

W jaki sposób rozszerzać dietę niemowlęcia?  Ile wody powinno pić dziecko? Co podawać, gdy malucha męczą zaparcia?  Na te i inne pytania chętnie odpowiedzą wam ekspert z poradni JeszFresh dietetyk online oraz doradca ds. żywienia HiPP.

Dietetyk Aleksandra Kilen-Zasieczna

Dietetyk Izabela Wójcik

Zadawanie pytań ekspertom  lub włączenie się do dyskusji jest możliwe dopiero po zalogowaniu się w Klubie.  Pytania zadajesz anonimowo (pod nickiem). Przed pierwszym zalogowaniem na Forum zostaniesz poproszony/a o zaakceptowanie ne-etykiety oraz o podanie swojego nicku.

KAROLINA1995
wt 12. 03. 2024, 15:56
Awatar użytkownika
Witam. Moja córka od zawsze nie przepadała za mlekiem, a chyba raczej za butelkami. Od początku nie piła dużo mm. W tym momencie skończyła 10 miesięcy i rano po całej nocy niejedzenia wypija około 50ml max, czasami nawet jest to 20ml mm a później zjada kasze na wodę. Następnie przed drzemka też próbuje dać jej mm i wypija około 30/40ml mm. Dostawała jeszcze około 17, ale już totalnie nie chciała nic pić i na wieczór dostaje kasze na mleko. Więc jak widać corka bardziej pije mleko do napicia siw a nie do najedzenia się. Czy jest sens podawac jej te mleko w butelce Czy pozostać jedynie przy kaszy na mleko? Czy mogę podawać jej jakieś inne mleko ? Typu sojowe, migdałowe itp. ? Iem, ze mleko jest dosc wazne w diecie dziecka, dlatego Proszę o pomoc.
Doradca ds. Żywienia Izabela Wójcik
śr 13. 03. 2024, 11:12
Awatar użytkownika
Dzień dobry, jeśli maluszek nie pije w ogóle mleka z piersi, to ilości mleka modyfikowanego, podane w poście poniżej wydają się być niewystarczające, choć istotne jest, co dziecko je w zamian. Mleko/ produkty mleczne ( kaszka mleczna, jogurty) powinny stanowić podstawę żywienia niemowlęcia w 1. roku życia (min. 3 pełne posiłki) i nie mogą być one zastąpione mlekiem roślinnym. Pozdrawiam
KAROLINA1995
śr 13. 03. 2024, 11:25
Awatar użytkownika
To co tak na prawdę mam zrobić? Dzisiaj nawet 20ml mi nie wypiła. Piersią nie jest już karmiona od 3 miesiąca życia. Dostaje jogurt (czasami taki deserek mleczny ze słoika) i na noc kasze na mleko. Co mogę jej podawać innego mlecznego bądź na mleko modyfikowane? Próbowałam też jej dać z kubka te mm to wypije ze 3 łyki i na tym się kończy. Nie wiem już co mam jej podawać żeby w jakiś sposób dostarczać jej te mleko, bo jej tez się nudzi jak je codziennie np te jogurty.
Patimama
śr 13. 03. 2024, 17:37
Awatar użytkownika
Spróbuj naszego sposobu:) My mieliśmy problem kiedy z hipp przy skazie białkowej przechodziliśmy na bebilon pepti (paskudnie smakuje) mała wcale go nie akceptowała i trzeba było szybko wymyślić coś żeby je pila. U nas wyglada to tak ze mała pije mleko na leżąco z butelki avent i w między czasie podaje jej jakieś zabawki grzechotkę smoczek itp. Ja trzymam jej butelkę a ona w między czasie ogląda z każdej strony rzecz która dostanie. 4 minuty i mleka nie ma   Jedynie z rana już trzyma sobie sama po nocy bo musi szybko zjeść to nie trzeba „podawanek”   trzymam kciuki
Doradca ds. Żywienia Izabela Wójcik
pt 15. 03. 2024, 13:46
Awatar użytkownika
Dzień dobry, mleko powinno być baza żywienia dziecka w 1 roku życia, dlatego ważne, aby dążyć i zachęcać maluszka do wypijania jego większych ilości. Mleko może też być przemycane w posiłkach: w formie kremowych zup warzywnych, w formie samodzielnie przyrządzonego budyniu na mleku modyfikowanym czy w formie np.: puddingu ryżowego na mleku modyfikowanym
Przepis:
- Ryż basmati (2 łyżki)
- Woda (1 szklanka około 200 ml)
- Mleko modyfikowane HiPP 2 (5 miarek)
- HiPPis Mus owocowy (100 g)
Ryż ugotować na wodzie. Po ugotowaniu nie odlewać pozostałej wody, dodać mleko modyfikowane w postaci proszku i szybko i dokładnie wymieszać. Połączyć z musem owocowym lub świeżymi owocami pokrojonymi w plasterki np. jabłkiem lub bananem.
Zamiast ryżu można do takiego dania wykorzystać kaszę manną, kaszę gryczaną białą (niepaloną), kaszę owsianą lub jaglaną. Najlepiej też zmieniać owoce, przyzwyczajając dziecko do różnych smaków.
Pozdrawiam