Jak przejść z produktów w formie przecierów do posiłków stałych z rodzinnego stołu?

W jaki sposób przejść z produktów w formie przecierów do dań z rodzinnego stołu? Działaj stopniowo: przede wszystkim kieruj się tempem rozwoju swojego dziecka, gdyż w przypadku potraw z rodzinnego stołu ważne jest, aby maluch umiał już dobrze gryźć i przeżuwać pokarm.

Przykładowo, proponuj dziecku 3 razy w tygodniu, rano bądź wieczorem, kromkę chleba przygotowanego z drobno zmielonej mąki pełnoziarnistej (a do tego szklankę HiPP Junior dla dzieci), a w pozostałe dni podawaj - tak jak dotychczas - jedzenie w formie przecieru.

Możesz też podczas każdego posiłku podawać dziecku trochę pokarmu w formie stałej i stopniowo zwiększać jego ilość oraz proponować go maluchowi częściej.

Na tym etapie doskonale sprawdzają się dania HiPP z zaleceniem „1-3 lata” – dopasowane są do potrzeb i umiejętności małych dzieci, jednocześnie dostarczając maluchom cennych składników odżywczych.

Masz więcej pytań?

Eksperci z Serwisu dla Rodziców HiPP chętnie na nie odpowiedzą:
tel.: 22 853-44-44 (od poniedziałku do piątku, godz. 9.30-16.30);
formularz kontaktowy

Eksperci udzielają odpowiedzi także na forum w Klubie mojego Maluszka: zarejestruj się!