W jaki sposób przejść z produktów w formie przecierów do dań z rodzinnego stołu? Działaj stopniowo: przede wszystkim kieruj się tempem rozwoju swojego dziecka, gdyż w przypadku potraw z rodzinnego stołu ważne jest, aby maluch umiał już dobrze gryźć i przeżuwać pokarm.
Przykładowo, proponuj dziecku 3 razy w tygodniu, rano bądź wieczorem, kromkę chleba przygotowanego z drobno zmielonej mąki pełnoziarnistej (a do tego szklankę HiPP Junior dla dzieci), a w pozostałe dni podawaj - tak jak dotychczas - jedzenie w formie przecieru.
Możesz też podczas każdego posiłku podawać dziecku trochę pokarmu w formie stałej i stopniowo zwiększać jego ilość oraz proponować go maluchowi częściej.
Na tym etapie doskonale sprawdzają się dania HiPP z zaleceniem „1-3 lata” – dopasowane są do potrzeb i umiejętności małych dzieci, jednocześnie dostarczając maluchom cennych składników odżywczych.