Witamina E chroni komórki
Dlaczego witamina E jest tak ważna?

Witamina E należy do grupy witamin rozpuszczalnych w tłuszczach, co oznacza, że organizm przyswaja ją tylko w połączeniu z nimi. Witamina E korzystnie wpływa przede wszystkim na kondycję skóry, włosów oraz śluzówek. Dodatkowo bierze udział w procesie budowania mięśni, tkanki łącznej i naczyń krwionośnych.
Nasz organizm potrzebuje witaminy E do prawidłowego rozwoju układu odpornościowego. Witamina E chroni również błony komórkowe przed działaniem wolnych rodników, gdyż wykazuje działanie antyoksydacyjne.
Źródła witaminy E
Podstawowym źródłem witaminy E są bogate w tłuszcz produkty pochodzenia roślinnego. Olej z kiełków pszenicy, olej szafranowy i słonecznikowy, migdały, orzechy i produkty pełnoziarniste stanowią cenne źródło witaminy E.
Objawy niedoboru
Zwykle pierwszym symptomem niedoboru witaminy E jest uczucie zmęczenia i drażliwość oraz sucha, pomarszczona skóra. Dodatkowo metabolizm mięśni nie funkcjonuje prawidłowo i pojawiają się niedobory czerwonych krwinek.
Czytaj także: