Najlepsze źródła kwasu foliowego
Zielona sałata, warzywa (np. brokuły), pomidory, ziemniaki, jajka, mięso oraz produkty pełnoziarniste są bogatym źródłem kwasu foliowego. Pierwiastek ten jest niezwykle wrażliwy na działanie niektórych czynników zewnętrznych takich, jak wysoka temperatura, światło, tlen. Pod ich wpływem łatwo ulega rozkładowi, tracąc swoje właściwości. Pokrycie zapotrzebowania na kwas foliowy w trakcie ciąży wyłącznie w oparciu o dietę jest niestety niemożliwe.
Z tego powodu w tym szczególnym okresie, jakim jest ciąża, spożywanie produktów wzbogaconych w kwas foliowy lub stosowanie specjalnych suplementów diety jest bardzo ważne zarówno dla zdrowia mamy, jak i dziecka. Dodatkowo kobiecy organizm bardzo szybko wykorzystuje zapasy kwasu foliowego, szczególnie wtedy, gdy ciąża jest bliźniacza, wielodzietna lub w przypadku, gdy ciąże następują jedna po drugiej. Zaleca się, aby o właściwy poziom kwasu foliowego zatroszczyć się jeszcze przed planowaną ciążą.
Objawy niedoboru
Osoby z niedoborem kwasu foliowego czują się słabe i zmęczone. W ekstremalnych przypadkach może dojść do wad rozwojowych płodu, nawet do tzw. „rozszczepu kręgosłupa”. Powstaje on na skutek niedomknięcia cewy nerwowej. Inną wadą jest rozszczep wargi i podniebienia. Dlatego szczególnie w fazie embrionalnej rozwoju płodu (pierwsze trzy miesiące ciąży) kwas foliowy jest niezwykle ważny.