Cynk – siła napędowa dla enzymów
Dlaczego cynk jest tak ważny?
Cynk występuje w organizmie w ilości zaledwie 2g – mogłoby się zatem wydawać, że jego rola jest niewielka. Jednak te 2g są nam niezbędne, aby zapewnić prawidłowy metabolizm, gdyż cynk spełnia wiele ważnych funkcji w organizmie.
Jego głównym zadaniem jest aktywacja enzymów. Ponad 70% enzymów aktywowanych jest wyłącznie za pośrednictwem cynku. Można porównać je do katalizatorów, przyspieszających różnego rodzaju reakcje chemiczne zachodzące w naszym ciele.
Znaczenie cynku dla układu odpornościowego widoczne jest poprzez jego pozytywny wpływ na gojenie się ran. Cynk jest niezastąpiony również jako stabilizator błon komórkowych, przy gromadzeniu insuliny i przy wzmacnianiu skóry i włosów.
Źródła cynku
Organizm kobiety w ciąży potrzebuje około 10 mg cynku dziennie, natomiast kobiety karmiącej 12 mg. Jego głównym źródłem jest wołowina, wątróbka, zielony groszek, owies oraz pszenica.
Objawy niedoboru
W przypadku niedoboru cynku w organizmie występują problemy z gojeniem się ran, a płód rośnie zbyt wolno. Pierwszymi symptomami niedoboru mogą być zaburzenia w odczuwaniu smaku oraz węchu. Pomimo tego, że objawy te ustępują z czasem, nie można ich lekceważyć i należy zasięgnąć opinii lekarza!
Przeczytaj także: