Jak radzić sobie z zaparciami?

Prawie każda kobieta w ciąży ma problemy z trawieniem, twardym stolcem i zaparciami. Powody mogą być różne: jednym z nich może być duża aktywność hormonów, które blokując mięśnie jelit spowalniają ich pracę. Ponadto powiększona macica wpływa na zmianę położenia jelita. Kolejny powód to zbyt mała ilość wypijanych płynów.

Zamiast zalecanych 1,5 do 2 litrów dziennie, wiele kobiet w ciąży wypija – o ile w ogóle – połowę tej ilości. Sięganie po butelkę wody mineralnej powinno stać się Twoim nawykiem. Również herbatki owocowe i ziołowe stymulują trawienie.

Dieta również ma wpływ na jakość trawienia, dlatego należy w naturalny sposób regulować pracę jelit. Czarodziejskim słowem jest błonnik, który występuje w produktach pełnoziarnistych, musli, świeżych owocach i warzywach. W połączeniu z płynami błonnik pęcznieje i zmiękcza treści jelitowe. Dodatkowo korzystny wpływ na trawienie mają bakterie kwasu mlekowego, znajdujące się w produktach mlecznych.

Umiarkowana aktywność fizyczna także wspomaga pracę jelit.

Jeżeli te wszystkie działania nie przyniosą poprawy, zgłoś się po poradę do lekarza!

Przeczytaj także:

Kalendarz ciąży - ciąża tydzień po tygodniu